Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μείωση της επιβατικής κίνησης και τα ακριβά καύσιμα απειλούν την ακτοπλοΐα

Η μείωση της επιβατικής κίνησης και τα ακριβά καύσιμα απειλούν την ακτοπλοΐα

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση στην ακτοπλοϊκή αγορά, κυρίως λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της αύξησης της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ετήσιας έρευνας για την ελληνική ακτοπλοΐα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση στην ακτοπλοϊκή αγορά, κυρίως λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της αύξησης της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ετήσιας έρευνας για την ελληνική ακτοπλοΐα, που παρουσίασε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας XRTC Γιώργος Ξηραδάκης.

«Στις αρχές του 2000 καλούσαμε για νέες επενδύσεις, γιατί υπήρχε ο χώρος της ανανέωσης του στόλου και υπήρχε χώρος επέκτασης της αγοράς», τόνισε ο κ. Ξηραδάκης, υπογραμμίζοντας ότι πριν από πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής ευμάρειας για τον απλό Έλληνα ήταν πολύ εύκολο να πάει για Σαββατοκύριακο σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Ωστόσο, τόνισε, η οικονομική αστάθεια της χώρας, τα οικονομικά προβλήματα περιόρισαν τη χρήση των πλοίων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Ξηραδάκη τα περιθώρια κέρδους εξανεμίστηκαν και τη θέση τους πήραν σημαντικές ζημιές, στην εμφάνιση των οποίων συνετέλεσε βέβαια και η μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Από τα θετικά σημεία της λειτουργίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι ότι υπάρχουν πολύ δυνατές και σταθερές σχέσεις με τις τράπεζες που τις χρηματοδοτούν και ότι από κοινού έχουν συμφωνήσει για αναδιαρθρώσεις δανείων, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC.

Ο κ. Ξηραδάκης πρόσθεσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μπουν σε μια σοβαρή αξιολόγηση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίσουν αποδοτικότερες λειτουργίες και να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

*Η XRTC Business Consultants Ltd., δραστηριοποιείται από την ίδρυσή της (1999) στην Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Η XRTC έχει διατελέσει εμπορικός εκπρόσωπος διεθνών τραπεζικών ομίλων για την Ελληνική Ναυτιλιακή αγορά, σύμβουλος Εθνικών και Διεθνών οργανισμών καθώς και διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024