Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 95% διαμορφώνεται η κοινοτική συμμετοχή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Στο 95% διαμορφώνεται η κοινοτική συμμετοχή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Εύκολη και άμεση πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ προβλέπει το σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τη στήριξη των «προβληματικών» οικονομιών της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα δεν αφορά την παροχή επιπλέον κονδυλίων, αλλά τη βελτίωση των κανόνων συγχρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, καθώς επίσης της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, αυξάνεται στο 95% η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ: για την Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον κονδύλια 900 εκατ. ευρώ. «Το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας» σχολίασε ο ΥΠΑΝ Μιχ.Χρυσοχοΐδης.

Στο 95% αυξάνεται με υπογραφή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον κονδύλια 900 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα και ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής για τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν ως το 2013.

Η πρόταση του προέδρου, την οποία ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και κονδύλια για την παιδεία με κοινοτική συμμετοχή ως 95% για πέντε χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής μειώθηκε σε πρώτη φάση σε 15% τον Ιούλιο μετά τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας με την Κομισιόν.

«Πρόκειται για ενός είδους ‘Σχέδιο Μάρσαλ’ για την ανάκαμψη το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σχολιάζοντας την απόφαση.

Το μέτρο δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί έως 95 % κατ’ ανώτατο όριο, αν ζητηθεί από τα ανωτέρω κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε έργα που επικεντρώνονται στην οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, όπως η επανακατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών φορέων (business clusters) ή η επένδυση στις υποδομές μεταφορών.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο εκτέλεσης και το ποσοστό απορρόφησης και να εισρεύσουν ταχύτερα επιπλέον χρήματα στην οικονομία.

«Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ένεση στις εθνικές οικονομίες, μειώνοντας παράλληλα την πίεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Καλώ σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου τα κονδύλια να καταστούν διαθέσιμα έως τις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

«Η Ευρώπη έδειξε σήμερα, με τις δηλώσεις του προέδρου της, κ. Barroso, την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχ.Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων.

«Το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο 95%.»

»Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουμε μέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει καταρχήν υποβάλει ήδη το σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Προχωράμε αταλάντευτα και αποφασιστικά για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης.

Για θετική απόφαση, δεδομένης της κρίσης, καθώςη μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού μίλησε και η Νέα Δημοκρατία παρέχοντας όμως διευκρινίσεις για αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται» εξήγησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ,Κωστής Χατζηδάκης.

Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού είναι εξωπραγματικός.»

»Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024