Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος βλέπει το ΔΝΤ

Ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος βλέπει το ΔΝΤ

Την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η Γαλλία χαιρετίζει τον ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, σημειώνοντας όμως πως, λόγω της πιθανότητας χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια, μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα. Το Ταμείο εκτιμά πως η γαλλική ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 2% ενώ σημειώνει πως έχει τεθεί σε εφαρμογή πολιτική εμπροσθοβαρής πολιτική μείωση του γαλλικού ελλείμματος, που βρισκόταν στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010, ώστε να έχει βρεθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2013.

Την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η Γαλλία χαιρετίζει τον ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, σημειώνοντας όμως πως, λόγω της πιθανότητας χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια, μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Το Ταμείο εκτιμά στην έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, πως η γαλλική ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 2% ενώ σημειώνει πως έχει τεθεί σε εφαρμογή πολιτική εμπροσθοβαρής πολιτική μείωση του γαλλικού ελλείμματος, που βρισκόταν στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010, ώστε να έχει βρεθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2013.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 στο 5,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,6% στο τέλος του 2012 και εν τέλει, το 2013, στο καθορισμένο από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ 3% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,1%, και 1,9% για τον επόμενο χρόνο. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος, 2,25% το 2012 και 2,5% το 2013.

Με δεδομένη την αναντιστοιχία στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του την πιθανότητα «το δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία θα υποχωρήσει με βραδύτερους ρυθμούς» από αυτούς που προβλέπει το Παρίσι.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι περικοπές και τα νέα έσοδα (από την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ), σύμφωνα με τα ως τώρα συμφωνηθέντα, του χρόνου θα αντιπροσωπεύουν το 0,2% του ΑΕΠ και το 2013 θα αντιπροσωπεύουν το 0,6% του ΑΕΠ.

Όμως, επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η Γαλλία δεν μπορεί να κινδυνεύσει να μην τηρήσει τις μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη (…) εάν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να δανείζεται με το χαμηλό επιτόκιο, κάτι που της επιτρέπει η πιστοληπτική της αξιολόγηση από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα ΑΑΑ».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται μάλιστα πως η Γαλλία καταγράφει υψηλότερο έλλειμμα και χρέος από ό,τι έχουν άλλες χώρες που βαθμολογούνται από την άποψη της πιστοληπτικής ικανότητας με ΑΑΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024