Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, προτρέποντας παράλληλα της Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν σύντομα για τον τρόπο με την οποία θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας. «Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν και προειδοποίηση ότι «η εφαρμογή των μέτρων θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων».

Την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, προτρέποντας παράλληλα της Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίζουν σύντομα για τον τρόπο με την οποία θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη. «Οι Αρχές πρέπει τώρα να να εφαρμόσουν σθεναρά αυτές τις πολιτικές, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η εφαρμογή [των μέτρων] θα είναι το θέμα-κλειδί των επόμενων ελέγχων» προειδοποίησε.

Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα μιας νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οπωσδήποτε σκεφτόμαστε τις πιθανές ανάγκες μιας χρηματοδότησης με ή χωρίς νέο πρόγραμμα και ποια θα είναι η δική μας συνεισφορά. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων η ακριβής φύση της συμμετοχής των ιδιωτών και τους όρους της χρηματοδότησης που θα θέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Μην περιμένετε να σας πω ένα νούμερο. Δεν γίνεται μεμονωμένα η συμμετοχή του ΔΝΤ. Όλα αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα και πρέπει να αποφασιστούν οι άλλες παράμετροι της χρηματοδότησης πριν αποφασίσουμε εμείς».

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τόμσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Νωρίτερα, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του δημοσιονομιού της προγράμματος ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη αδράνεια που σημειώθηκε.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα και ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεδειγμένη.

Τέλος, το Ταμείο ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Αυτός είναι ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της φετινής σεζόν (vids)

Τι έδειξε η έρευνα του CIES Football Observatory για τη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024