Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την απαγόρευση αξιολόγησης χωρών υπό καθεστώς «στήριξης» ζητεί Ευρωπαίος επίτροπος

Την απαγόρευση αξιολόγησης χωρών υπό καθεστώς «στήριξης» ζητεί Ευρωπαίος επίτροπος

Ο επίτροπος Μπαρνιέ, αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές αγορές, πρότεινε την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων για κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς στήριξης. Το ενδεχόμενο διάλυσης των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Standard and Poor’s, Moody's και Fitch) αναμένεται να θέσει προς συζήτηση στην Ομάδα των 20 (G20) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές αγορές, πρότεινε την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την απαγόρευση της έκδοσης αξιολογήσεων για κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς στήριξης.

«Προτίθεμαι να ζητήσω από την πολωνική προεδρεία (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη προσεχούς Ecofin (του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ).

» Ασφαλώς, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι πτυχές και η εφαρμογή μιας τέτοιας απαγόρευσης» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Επίσης, η Κομισιόν αναμένεται να θέσει προς συζήτηση το ενδεχόμενο διάλυσης των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και στην Ομάδα των 20 (G20).

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ σε δηλώσεις της που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt προειδοποίησε τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως με διάλυση.

«Βλέπω δύο δυνατότητες: Είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί οίκοι» δήλωσε η Ρέντινγκ, προσθέτοντας πως σε ενδεχόμενο διάλυσης των οίκων οι αμερικανικές Αρχές θα πρέπει να μετατρέψουν τις Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch σε έξι ανεξάρτητες εταιρείες.

«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους» είπε η Ρέντινγκ.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρόπο δριμύ το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Την ίδια στιγμή η παρέμβαση της Standard and Poor’s στην υπόθεση τους αμερικανικού χρέους, δημιουργεί σύμφωνα με αναλυτές το κατάλληλο κλίμα για την αναμόρφωση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024