Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ενίσχυση της ρευστότητας πρόκληση για τις τράπεζες

Η ενίσχυση της ρευστότητας πρόκληση για τις τράπεζες

Στην ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στη διατήρηση των θυγατρικών εξωτερικού επικεντρώνονται οι προσπάθειες των εγχώριων τραπεζών. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκδοση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010», οι προκλήσεις για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς τόσο η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εντός Ελλάδας, όσο και το κλίμα εκτός της χώρας προκαλούν σημαντικές επιβαρύνσεις και αυξάνουν τις απαιτήσεις της διοίκησης.

Στην ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στη διατήρηση των θυγατρικών εξωτερικού επικεντρώνονται οι προσπάθειες των εγχώριων τραπεζών.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκδοση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010» οι προκλήσεις για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά , καθώς τόσο η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εντός Ελλάδας, όσο και το κλίμα εκτός της χώρας προκαλούν σημαντικές επιβαρύνσεις και αυξάνουν τις απαιτήσεις διοίκησης.

Σύμφωνα με την έκθεση η προσοχή των διοικήσεων των τραπεζών επικεντρώνεται στην βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών ρευστότητας, με σταδιακή αποκλιμάκωση της εξάρτησης από τη ρευστότητα που αντλείται από την ΕΚΤ, στην διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στην συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και στη στήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων του, σε χώρες όπου η οικονομική συγκυρία βελτιώνεται.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα δάνεια σε καθυστέρηση που λόγω των δυσμενών συνθηκών έχουν εκτιναχθεί. Μάλιστα, αν οι τράπεζες δεν προχωρούσαν διαρκώς σε αναδιαρθρώσεις δανείων ο σχετικός δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα ήταν πολύ υψηλότερα του 14% που βρίσκεται σήμερα.

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η απαραίτητη για την ελληνική οικονομία εσωτερική υποτίμηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο συχνά παρουσιάζεται και υποστηρίζεται πως για να επουλωθούν οι ανισορροπίες του παρελθόντος απαιτείται δημοσιονομικός περιορισμός, καλύτερη οργάνωση του κράτους, διαρθρωτικός μετασχηματισμός του μοντέλου ανάπτυξης και σημαντική προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024