Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιστράτευση ειδικών για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών

Επιστράτευση ειδικών για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών

Εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών επιστρατεύει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς αν και υπάρχει νομοθεσία που θέτει αυστηρούς κανόνες τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, με την οποία οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο υποχρεώνονται να τεκμηριώνουν την τιμή των προϊόντων στην Ελλάδα με βάση την τιμή που έχουν καθορίσει για τις υπόλοιπες χώρες, τα αποτελέσματα της ρύθμισης δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικά.

Εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών επιστρατεύει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Αν και από το 2008 υπάρχει νομοθεσία που θέτει αυστηρούς κανόνες τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και με την οποία οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ήτοι εκείνες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο υποχρεώνονται να τεκμηριώνουν την τιμή των προϊόντων στην Ελλάδα με βάση την τιμή που έχουν καθορίσει για τις υπόλοιπες χώρες, τα αποτελέσματα της ρύθμισης δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικά.

Η υφιστάμενη νομοθεσία αν και κάλυψε το νομοθετικό κενό δεν οδήγησε αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τεχνητής ακρίβειας στην αγορά, καθώς ο στόχος για εντοπισμό τυχόν υπερτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Την ίδια στιγμή προκλήθηκε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου για έγκαιρη υποβολής της Λίστας Ενδοομιλικών Συναλλαγών, ενώ σημαντικά ήταν και τα πρόστιμα που υπεβλήθησαν λόγω της εμπρόθεσμης κοινοποίησης των σχετικών καταλόγων.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχώρησε χθες, Δευτέρα, στην διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την εμπειρογνωμοσύνη καταγραφής και ελέγχου τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζοντας την αδυναμία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου η ηγεσία του υπουργείου απευθύνεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να λάβει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για τον έλεγχο των θεσπισμένων κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, καθώς και για την εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων, με σκοπό την βελτίωση της εποπτείας της αγοράς.

Για την τεκμηρίωση των τιμών θα χρησιμοποιείται η μεθοδολογία του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα η μέθοδος της «συγκρίσιμης μη ελεγχόμενης τιμής» σύμφωνα με την οποία συγκρίνονται οι τιμές των συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες με τις τιμές που εφαρμόζονται σε συγκρίσιμες συναλλαγές μεταξύ ανεξαρτήτων επιχειρήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024