Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας τον Ιούνιο, με σχεδόν όλους τους επιμέρους τομείς να παρουσιάζουν επιδείνωση, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στα νοικοκυριά, με τους Έλληνες καταναλωτές να παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας τον Ιούνιο, με σχεδόν όλους τους επιμέρους τομείς να παρουσιάζουν επιδείνωση, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 70 μονάδες, από 74 το Μάιο.

«Πρόκειται για έναν μήνα στον οποίο κυριάρχησαν αρνητικά ερεθίσματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας», είπε το ΙΟΒΕ.

«Η αναβλητικότητα στην παρέμβαση της Ευρωζώνης για αποτελεσματική διευθέτηση της κατάστασης πιστωτικής ασφυξίας στην οποία μπορεί να βρεθεί το ελληνικό κράτος στις αρχές του
2012 επιτείνει και αυξάνει τη δυσπιστία των Ελλήνων για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει από αυτή τη δυσμενή θέση», πρόσθεσε το ΙΟΒΕ.

Στη βιομηχανία, οι επιχειρηματικές προσδοκίες, παρά την οριακή υποχώρησή τους, φαίνεται να σταθεροποιούνται την τελευταία διετία, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν ευνοηθεί από την θετική εξέλιξη των εξαγωγών.

Ο δείκτης στις κατασκευές σημείωσε υποχώρηση, λόγω της εξασθένισης των προσδοκιών για τις ιδιωτικές κατασκευές και της υποχώρησης των προσδοκιών για τα δημόσια έργα.

Αντίθετα, οριακή άνοδο, ύστερα από δύο πτωτικούς μήνες, καταγράφει το λιανικό εμπόριο, με την εξέλιξη των προσδοκιών στους επιμέρους κλάδους του τομέα να φανερώνει σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε νέα σημαντική πτώση, καθώς οι Έλληνες παραμένουν δύσπιστοι για το κατά πόσο η χώρα θα εξέλθει σύντομα από την κρίση.

Η αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στα νοικοκυριά, με τους Έλληνες καταναλωτές να παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα σημείωσε μικρή υποχώρηση, παραμένοντας, ωστόσο έστω και οριακά πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 105,1 μονάδες, από 105,5 ένα μήνα νωρίτερα, ενώ στην ΕΕ βρέθηκε στις 104,4 από 105,4 μονάδες το Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024