Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο

Αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο

Την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου 2011, μέχρι την θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε και σειρά άλλων αλλαγών, μεταξύ των οποίων η αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα. Θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ακόμη, διευκρίνισε ότι για τα «μπλοκάκια» έχει ήδη προβλεφθεί ρύθμιση σε ό,τι αφορά τους νέους.

Την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου 2011, μέχρι την θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις σχετικές αλλαγές που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και την μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εφαρμοστικό.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012.
  • Αναπροσαρμόζονται από 1/7/2011 και εφεξής οι συντάξεις του Ταμείου του ΝΑΤ, ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
  • Ορίζεται το Δημόσιο ως διεκπεραιωτής των δανειακών συμβάσεων του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και προτείνεται η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να επιτρέπεται να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος στο Ταμείο.
  • Άρση του φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού ή επιχειρηματικού απορρήτου στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία αναλαμβάνει έτσι αυξημένα καθήκοντα στο πλαίσιο των ερευνών της.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε προχωρήσει σε τρεις αλλαγές και μια διευκρίνιση επί του εφαρμοστικού νόμου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα, την μη επιβάρυνση του αναπηρικού επιδόματος με εισφορά αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% και στους επικεφαλής εταιρειών που οι διοικήσεις τους ορίζονται από το κράτος.

Ακόμη ο υπουργός διευκρίνισε ότι για τους νέους σε ηλικία που εργάζονται με «μπλοκάκια» -και τις τις περισσότερες φορές αν και πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας παρέχουν εξαρτημένη εργασία-, έχει ήδη προβλεφθεί ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αν χρειαστεί και άλλες εγγυήσεις.

Γενικά ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει ότι όσα ειπωθούν στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό στην Ολομέλεια, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη «ως την ώρα που μπορούμε, προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο».

Όπως είπε, πολύ σοβαρά υπόψη του έλαβε και τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Από τη συζήτηση επί της αρχής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως θα παρευρεθούν στην αυριανή ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του εφαρμοστικού (με εξαίρεση του άρθρου 46 το οποίο αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών).

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η ΝΔ έκανε γνωστό δια του εισηγητή της κ. Ι.Βρούτση, ότι θα υπερψηφίσει τα δυο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, θα ψηφίσει την μείωση των δαπανών του δημοσίου, ενώ θα καταψηφίσει τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.

Τρεις αλλαγές και μια διευκρίνιση

  • Η πρώτη αλλαγή αφορά «την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός: «Θα προβλεφθεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο».

«Άρα, το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων» πρόσθεσε.

  • Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. «Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος».
  • Η τρίτη αλλαγή αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% στο σύνολο των εισοδημάτων όλων των επικεφαλής εταιριών, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος και επίσης τα μέλη των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών.

Ανακοινώνοντας την τροποποίηση αυτή ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Στη δε, ηθικού περισσότερο και συμβολικού χαρακτήρα θα έλεγα ρύθμιση, πως τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ό,τι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, δεν θα ενταχθούν μόνο οι βουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, αλλά και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος.»

»Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο».

Η διευκρίνιση

Ανοιχτό άφησε το ενδεχομενο ο υπουργός Οικονομικών να προβλεφθούν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα μπλοκάκια και την επιβολή τέλους επιτηδεύματος.

Προβληματισμός έχει εκφραστεί σχετικά με την αντιμετώπιση όσων αμείβονται με «μπλοκάκια» αλλά επί της ουσίας παρέχουν εξαρτημένη εργασίας και κόβουν συνήθως μικρά ποσά που αντιστοιχούν σε ένα μισθό, καθώς και των μισθωτών που έχουν όμως επιπλέον εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα.

Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, «πρέπει να διευκρινίσω -γιατί και αυτό το άκουσα- ότι νέα παιδιά τα οποία απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, υφίστανται μια μεταχείριση, η οποία είναι δυσμενής».

» Θυμίζω ότι έχει προβλεφθεί ότι για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, δεν υπάρχει ούτε το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος».

» Τώρα θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν χρειαστεί να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, αυτή θα προστεθεί».

«Αλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Οικονομικός χαρακτήρισε αυτές τις αλλαγές και διευκρινήσεις ως «ευκαιρία για μας, αναδεικνύοντας τις αδικίες και τις αντιφάσεις, να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα προετοιμάζοντας ήδη από τώρα το έδαφος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι άμεσα και επείγουσα υποχρέωσή μας και δεν είναι για να χάνουμε χρόνο σε σχέση με το θέμα αυτό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024