Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηθική η δέσμευση για νέο ριζικά αλλαγμένο φορολογικό σύστημα τονίζει ο Βενιζέλος

Ηθική η δέσμευση για νέο ριζικά αλλαγμένο φορολογικό σύστημα τονίζει ο Βενιζέλος

Να καθησυχάσει ότι τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι προσωρινά και οι μεγάλες αδικίες που δημιουργούν θα διορθωθούν μέσω ενός νέου ριζικά αλλαγμένου φορολογικού πλαισίου, που εντός των επόμενων μηνών θα είναι έτοιμο, προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ.Βενιζέλος μιλώντας στην Βουλή. Το νέο φορολογικό είναι «ηθική δέσμευση, ούτε πολιτική ούτε πολιτικάντικη». Μίλησε για άλλη μια φορά για δύσκολες συνθήκες και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Την επαναδιαπραγμάτευση μέτρων και προγράμματος μετέθεσε χρονικά μετά την εξασφάλιση της 5ης δόσης.

Να καθησυχάσει ότι τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι προσωρινά και οι μεγάλες αδικίες που δημιουργούν θα διορθωθούν μέσω ενός νέου ριζικά αλλαγμένου φορολογικού πλαισίου, που εντός των επόμενων μηνών θα είναι έτοιμο, προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ.Βενιζέλος μιλώντας στην Βουλή.

Το νέο φορολογικό είναι «ηθική δέσμευση, ούτε πολιτική ούτε πολιτικάντικη» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για άλλη μια φορά για πολύ δύσκολες συνθήκες και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που δεν άφηναν περιθώρια για πολλές αλλαγές και βελτιώσεις.

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα, για την οποία τώρα λαμβάνονται ζωτικής σημασίας αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εάν δεν είχαν κλείσει με την τρόικα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν θα περιλαμβάνονταν οι θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την 5η δόση και τη νέα δανειακή βοήθεια.

Όπως είπε ο υπουργός, προτείνει τον «κάβο της σταθεροποίησης», έναντι επιλογών με αβέβαια έως επικίνδυνα αποτελέσματα.

Υπολόγισε δε πως ο σκληρός πυρήνας της κρίσης, δεν υπερβαίνει χρονικά τα τρία χρόνια.

Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων στην διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή, τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Βενιζέλος, ενώ, απαντώντας σε όσους προτρέπουν η Ελλάδα να μετατρέψει την αδυναμία της και το γεγονός ότι χρωστάει σε δύναμη, είπε με νόημα ότι το θέμα δεν είναι μόνο η 5η δόση του δανείου των 110 δισ., αλλά και οι επόμενες δόσεις, καθώς και η ανάγκη εξασφάλισης νέου δανείου.

«Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια γιατί είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Μακάρι να μπορούσαμε με εθνικοπατριωτική στάση να αντιδράσουμε και να αναλάβουμε τον κόστος της αντίδρασης των εταίρων και δανειστών μας. Δεν μπορούμε όμως να διακινδυνεύσουμε κανένα απ’ τα δημόσια αγαθά που βρίσκονται στο τραπέζι. Όλα εξαρτώνται από παράγοντες που δεν είναι απολύτως ορθολογικοί και διαφανείς» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα προκειμένου να τονίσει την δυσκολία της συγκυρίας για την Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος δεν δίστασε να την παραλληλίσει με το 1897, οπότε η Ελλάδα έχασε κατά κράτος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο και σύρθηκε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω των πολεμικών αποζημιώσεων που υποχρεώθηκε να καταβάλλει.

Μήπως το 2011 «μετατραπεί στο 1897 του 21ου αιώνα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν γίνει το ατύχημα και πει «οίκαδε».

«Ακούω παραδείγματα για Αργεντινή, Ουρουγουάη, Τουρκία, Ουγγαρία. Καμία χώρα απ’ αυτές, δεν μετείχε σε νομισματική ένωση επιπέδου ευρώ και επίπεδου ζωής σαν αυτήν που είχαμε στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα αυτά και την ελπίδα των παιδιών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με υπομονή βήμα-βήμα» τόνισε ο υπουργός.

Στην αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, ελλοχεύουν άλλου είδους κίνδυνοι: «Μήπως θα είναι το 1897; Γιατί φίλοι του λαού υπάρχουν πολλοί και σηκώνουν την σημαία του πατριωτισμού και της εθνικής ανεξαρτησίας. Και μετά, ποιος θα έχει την ευθύνη; Δεν είναι για παιχνίδια. Το κάθε τι πρέπει να λέγεται μετά λόγου γνώσεως».

Επαναδιαπραγμάτευση όταν περάσουν τα δύσκολα

Μόλις εγκριθεί η 5η δόση από το Eurogroup, εκταμιεύσει και το δικό του μερίδιο το ΔΝΤ και «ανασάνουμε» θα πάμε όλοι μαζί να επαναδιαπραγματευτούμε νέο φορολογικό σύστημα, μέτρα και αναπτυξιακό μνημόνιο, είπε ο κ. Βενιζέλος προσκαλώντας εκ νέου την Αντιπολίτευση να συμμετέχει σε αυτό.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση ξεκινά από την ομόθυμη αναγνώριση της ανάγκης παραμονής στο ευρώ (έτσι ερμήνευσε ο υπουργός και τις πρόσφατες δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα), «προκειμένου να κερδίσει χρόνο με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που εγκυμονεί μέτρα σκληρά και άδικα, στο πλαίσιο ενός θολού φορολογικού τοπίου».

«Σε λιγότερο ωστόσο από δύο μήνες, με την βοήθεια όλων των κομμάτων, μπορεί να εμφανίσει ένα νέο, ριζικά διαφορετικό φορολογικό σύστημα» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει «να πάμε όλοι μαζί (και η αντιπολίτευση) να διαπραγματευτούμε και το φορολογικό, και τα διαρθρωτικά, το αναπτυξιακό πρωτόκολλο, το Μνημόνιο που θα μας δώσουν οι εταίροι μας – γιατί υπάρχουν λεφτά ονοματισμένα για την Ελλάδα.»

«Θέλουμε επιτάχυνση, απλούστευση, κοινή λογική. Και μετά, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με διαφάνεια τα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας. Γιατί αν μπορέσουμε να επαναγοράσουμε χρέος, αυτό θα ελαφρύνει την πίεση στην οικονομία. Θέλει υπομονή, γιατί οποιαδήποτε παρακινδυνευμένη μέθοδος μπορεί να οδηγήσει στο αδιέξοδο» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμη για επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής στρατηγικής και της ταυτότητας και στάσης του σύγχρονου Έλληνα.

«Τα πάντα βρίσκονται σε κρίση και πρέπει να ξαναγραφτούν» είπε χαρακτηριστικά. Να ξαναοργανωθούμε ως κράτος και ως έθνος και μέσα από το φορολογικό σύστημα.

«Η Αντιπολίτευση πρέπει να αλλάξει στάση»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως παλαιού τύπου κομματικές αντιπαραθέσεις βλάπτουν την οικονομία και ευχήθηκε να υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με οικειοθελώς διευρυμένη πλειοψηφία.

«Οι αγανακτισμένοι είναι δικαίως αγανακτισμένοι γιατί δεν έχουν πειστεί πως πληρώνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν. Βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα της κρίσης – ζήτημα 3 ετών. Και ο κόσμος θα ανακουφιστεί όταν δει πως αυτά που λέμε τα εννοούμε και τα περνάμε όλοι μαζί, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Παλαιού τύπου κομματικές αντιπαραθέσεις, επιδρούν σε βάρος της Οικονομίας και δεν έχουμε το δικαίωμα ως πολιτικό σύστημα να επιδρούμε έτσι στην επιχείρηση και το νοικοκυριό (…)»

Αναφερόμενος δε, στην δική του στάση και στην ανάληψη των καθηκόντων του είπε:

«Θα μπορούσα κι εγώ να έχω σκεφτεί με υστεροβουλία, και να έχω βάλει τα προσόντα μου στον τόκο. Όποιος τα βάζει όμως, χάνει το κεφάλαιο της ιστορίας. Ας το σκεφτούν όλοι και πρωτίστως αυτοί που έχουν την θεσμική θέση για να το σκεφτούν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024