Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στην μετακύλιση του ελληνικού χρέους, λέει ο Σαρκοζί

Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στην μετακύλιση του ελληνικού χρέους, λέει ο Σαρκοζί

Η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας, δήλωσε την Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις γαλλικές τράπεζες για το σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα. Στο σχέδιο αυτό συμφωνούν και θα συμμετάσχουν και οι γερμανικές τράπεζες.

Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα, είπε την Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ερωτηθείς για αν το δημοσίευμα της Figaro ανταποκρίνεται στην αλήθεια απάντησε μονολεκτικά «ναι» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι ανοικτή σε ενδεχόμενες αλλαγές του σχεδίου.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκια παρόμοια με αυτά που χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF) και θα είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

« Καταλήξαμε» είπε, «ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον».

Είναι το συμφέρον όλων, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα «και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρέλα για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη», σημείωσε, αφού το χρέος θα παραμένει πάντα σε ευρώ και θα μεγαλώσει αυτόματα σε σχέση με το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα αρχικό σχέδιο συμφωνίας για να μετακυλίσουν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας το ελληνικό χρέος που κατέχουν

«Έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα», ανέφερε. Σημειώνεται πως οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου.

Το σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση του 50% των ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 σε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας και του 20% σε ένα ειδικό ταμείο, σε ομόλογα χαμηλού επιτοκίου, τα οποία πιθανότατα θα έχουν την εγγύηση του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στο ειδικό ταμείο θα λειτουργούν ως ασφάλεια που θα εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων μετά από 30 χρόνια και έτσι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις όπως ζητούσαν αρκετές τράπεζες.

Οι «τίτλοι υψηλής ποιότητας» εκτιμάται ότι θα είναι κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Για παράδειγμα, για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, για τις γερμανικές τα γερμανικά κ.ο.κ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καθοριστικές λεπτομέρειες όπως η διάρκεια των νέων ομολόγων, τα επιτόκια κ.ά δεν έχουν οριστικοποηθεί ακόμα και αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις μέχρι τις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Πηγές από γερμανικές τράπεζες δήλωσαν την Δευτέρα ότι το γαλλικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα βάση συζήτησης.

«Η γαλλική πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμβιβασμού, που από την μία υπογραμμίζει την προθυμία για εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων και θα πρέπει να αποτρέπει την πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη θα δώσει λογικά κίνητρα ώστε να την αποδεκτούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

Δεύτερη πηγή χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το μοντέλο αυτό, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εντός της ημέρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), Μίκαελ Κέμμερ, δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και η Ένωση ελπίζει ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τραπεζών.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι μέσω της καινοτομίας.

Αναφορά στην ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης υπάρχει και σε δημοσίευμα των Financial Times, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η στρατηγική των πιστωτών της Ελλάδας είναι «οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» και ότι ενώ «η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη».

Αγωνία στην ΕΕ για το Μεσοπρόθεσμο

Την ίδια ώρα, η ΕΕ προετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η έγκριση του οποίου είναι προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην
Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times Deutschland, «εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει την συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ», γράφει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα», προσθέτει.

Η FTD επισημαίνει ότι «εάν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα επικαλείται τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, σύμφωνα με τον οποίο «επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

Την ώρα που οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με την FTD «η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισ. ευρώ και
όχι μόνον 50 δισ. ευρώ όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα».

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε απόφαση για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στη συνεδρίασή τους στις 3 Ιουλίου, δήλωσε την Δευτέρα ο Γερμανός υφυπουργός Γιουργκ Άσμουσεν.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Die Welt, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς διάσωσης για τυχόν μελλοντικές κρίσεις χρέους και ότι ο μόνιμος μηχανισμός ESM βρίσκεται «πολύ κοντά στην ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024