Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αυξάνονται οι γερμανικές πιέσεις προς την Ελλάδα

Προειδοποιήση ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμάζεται για τα χειρότερα, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο δεν υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, απηύθυνε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή. Ο Σόιμπλε διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι πιθανή απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Προειδοποιήση ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμάζεται για τα χειρότερα, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο δεν υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, απηύθυνε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή. Ο Σόιμπλε διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι πιθανή απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναμένουν από το ελληνικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα κρίσιμα μέτρα λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα όλα θα πρέπει να έχουν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Εάν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή από την προβλεπόμενη, θα πρόκειται προφανώς για μια μεγάλη κατάρρευση. Όμως ακόμη και το 2008 [η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers] ο κόσμος ήταν σε θέση να λάβει συντονισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια απρόσμενη και παγκόσμια κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε πάντως το ελληνικό κοινοβούλιο για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε στη σταθερότητα της ευρωζώνης η απόρριψη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Θα πρέπει γρήγορα να βεβαιωθούμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε όλο το οικονομικό σύστημα και σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σημείωσε, δε, ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αφού η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών κατά την έκτακτη σύνοδο του Γιουρογκρούπ, στις 3 Ιουλίου.

Αυστρία: Μόνη λύση η βοήθεια

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνον η βοήθεια προς την Ελλάδα, έστειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φαίμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια αυστριακή Τηλεόραση, την Κυριακή.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας επισήμανε πως, εκτός των απαραίτητων μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμιστικών αναγκαιοτήτων, θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα επενδυτικές δυνατότητες διότι διαφορετικά αυτή δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Σε σχέση με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε πως δεν θέλει να συζητά για μια χρεοκοπία της χώρας ή για ένα «κούρεμα» του χρέους και κάτι τέτοιο κανείς δεν πρέπει να το εύχεται, τόνισε ο κ. Φάιμαν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε ως ανόητες και υποδαυλίζουσες μίσος, αιτιάσεις, όπως του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε πως το καλύτερο θα ήταν, εάν η Αθήνα μπορούσε να λύσει τον «Γόρδιο δεσμό», περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας τις εισπράξεις φόρων, εξοφλώντας χρέη και επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητά της.

Ο κ. Φάιμαν εξέφρασε την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο για μεταρρύθμιση στη δομή της χώρας, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνεχώς μια αναβολή μέχρι το επόμενο σενάριο καταστροφής.

Ιρλανδία: Η Ευρώπη ανησυχεί για επέκταση της κρίσης στην Ισπανία

Η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να πυροδοτήσει προβλήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως στην Ισπανία, παρά στις μικρές, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν περισσότερο για χώρες όπως η Ισπανία, παρά για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», ανέφερε ο Νούναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση RTE.

«Πστεύουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση (της κρίσης) στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά έχουν κάποιες ανησυχίες για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και εκεί θα θέσουν όρια. Αναμένω ότι θα συστήσουν άλλα πολιτικά μέσα αν χρειαστεί», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024