Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου δρομολόγησε η Σύνοδος Κορυφής

Νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου δρομολόγησε η Σύνοδος Κορυφής

Την εντολή στους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ώστε στις αρχές Ιουλίου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Σύνοδο Κορυφής. Προαπαιτούμενο το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος να «ολοκληρωθούν ως επείγοντα ζητήματα τις προσεχείς ημέρες». Συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών με «τη μορφή άτυπων και εθελοντικών μετακυλίσεων» θα επιδιώξουν οι Βρυξέλλες, ενώ καλούν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα «να υποστηρίξουν τους στόχους του προγράμματος».

Την εντολή στους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ώστε στις αρχές Ιουλίου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προσχέδιο του κειμένου έκανε λόγο για συνολικό πρόγραμμα άνω των 100 δισ. ευρώ, αλλά στο τελικό κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε ποσά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «υιοθέτησαν την προσέγγιση που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, με τη μορφή των άτυπων και εθελοντικών μετακυλίσεων» του χρέους.

Οι ιδιώτες «θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε εθελοντική βάση» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη λήξη των κρίσιμων διαβουλεύσεων το βράδυ της Πέμπτης.

Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος «θα αποτελέσουν τη βάση για να στηθούν οι βασικοί παράμετροι του νέου προγράμματος βοήθειας» ενώ θα επιτρέψουν και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης», σημειώνει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή και οι βασικοί νόμοι για τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις «πρέπει να ολοκληρωθούν ως επείγοντα ζητήματα τις προσεχείς ημέρες».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει «τη σημαντική πρόοδο» που έχει
επιτευχθεί στα ελληνικά δημοσιονομικά, και «χαιρετίζει την
αποφασιστικότητα της Ελλάδας» να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ επαναδιατυπώνουν «τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην Ευρωζώνη».

Για πρώτη φορά, δε, στα επίσημα συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής υπάρχει έκκληση των «27» προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα «να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος, καθώς και τα κύρια μέτρα».

«Δεδομένης της διάρκειας, του μεγέθους και της φύσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας» σημειώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε τελικώς ότι ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF) δεν θα συμμετάσχει (δηλαδή δεν θα χρηματοδοτήσει) στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ρομπάι.

Αυτή είναι μία πολιτική νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, ο οποίος επέμενε να μείνει εκτός από τη διαδικασία ο EFSF που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ.

Αναπτυξιακό πακέτο 15 δισ. ευρώ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Αυτά ανέφερε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της
ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024