Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Την Πέμπτη η οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πίνακες του μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που προηγείται της καταβολής κάθε δόσης. Αυτό προϋποθέτει ότι στην συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα την Πέμπτη, θα επιτευχθεί η οριστική συμφωνία για τα νέα μέτρα. Της όποιας συμφωνίας θα προηγηθεί ενημέρωση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Την Παρασκευή θα πάρει η Αντιπολίτευση τον εφαρμοστικό νόμο· τη Δευτέρα το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.

Στόχος είναι το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου να έχουν οριστικοποιηθεί οι πίνακες του μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο,που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι την Πέμπτη, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Ωστόσο, όπως τονίζει το υπουργείο, της όποιας συμφωνίας με την τρόικα θα προηγηθεί ενημέρωση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος «θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες βουλευτές αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή».

«Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» τονίζει το υπουργείο.

Η επισήμανση αυτή για το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωση του υπουργείου δείχνει την αλλαγή γραμμής στο ΠΑΣΟΚ, που πλέον ικανοποιώντας σε αισθητό βαθμό το αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για μεγαλύτερη συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικής, προσπαθεί να αποκαταστήσει το κλίμα ηρεμίας στο εσωτερικό του.

Άλλωστε η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν θεωρείται ακόμη πλήρως δεδομένη, με τον βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ.Αθανασιάδη να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Εξουσιοδότηση Βενιζέλου για τους χειρισμούς

Για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του Εφαρμοστικού Νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης ενημέρωσε την Τετάρτη την Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Κυβερνητική Επιτροπή και στην συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησαν τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Τη Δευτέρα μπαίνει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Θα έχει προηγηθεί την Παρασκευή το πρωί συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Επίσης την Παρασκευή θα δοθεί στα κόμματα της Βουλής το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου, «ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης», όπως σημειώνει το υπουργείο.

Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Την Πέμπτη συνάντηση με την τρόικα

«Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται και πάλι στην Αθήνα, ενώ για το θέμα αυτό είχε σήμερα (Τετάρτη) τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Εκτός από το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο στην ατζέντα -όπως προαναφέρθηκε- είναι και η επικαιροποίηση του μνημονίου.

Ωστόσο για την τελευταία, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024