Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων

Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων θα περιλαμβάνει η ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων.

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων θα περιλαμβάνει η ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων.

Όπως είπε την Τρίτη στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, «µε εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν µεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν µε τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόµενες εισφορές, χωρίς οι νοµοταγείς να αισθανθούν αδικηµένοι και χαµένοι».

Ο υπουργός είπε ότι εφεξής «χαράζουµε µια κοινωνική γραµµή στην αυθαίρετη δόµηση […] θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο καθεστώς που καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. Στο εξής µεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδοµικής νοµιµότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».

Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει την εξαίρεση κατεδάφισης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα με αυτό που προβλέπει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, δηλαδή τα 40 χρόνια, ενώ ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για περιβαλλοντικά έργα, «φόρμουλα» που θεωρείται απαραίτητη ώστε να υπάρξει περιβαλλοντικός μανδύας σε ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο.

Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (1,5 δισ. ευρώ) και ίσως προσεγγίσουν ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ.

Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2003 είναι πολύ υψηλά, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ενώ δεν περιόρισαν την αυθαίρετη δόμηση.

Τα δύο πρόστιμα θα ενσωματωθούν στο ειδικό τέλος διατήρησης. Η μείωση ίσως ξεπεράσει το 50% και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τέλος σε πολλές δόσεις.

Το ύψος των προστίμων θα καθορίζεται από κοινωνικά κριτήρια (θα είναι χαμηλότερα για την α΄κατοικία) την αντικειμενική αξία, την χρονολογία ανέγερσης (θα είναι πολύ χαμηλά πριν το 2004 και υψηλότερα για τα επόμενα έτη), τη χρήση και το εμβαδόν του ακινήτου.

Τα πρόστιμο θα είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις που υπάρχει μερική παράβαση των όρων δόμησης κάθε περιοχής και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια.

Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είναι καταγεγραμμένοι σε Εφορίες και Πολεοδομίες και δεν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα είναι περίπου 400.000. Τα αυθαίτερα κτίσματα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο.

Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα είναι σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα, ζώνες αιγιαλού και παραλίες.

Με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση τα αυθαίτερα θα μπορούν να μεταβιβασθούν και να συνδέονται με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024