Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για έκτακτη σύνοδο με στόχο την έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ. «Η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου [για το μεσοπρόθεσμο] είναι απολύτως κρίσιμη και θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως, ώστε να λάβουμε απόφαση στις 3 Ιουλίου» ξεκαθάρισε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου ευρωβοήθειας δήλωσε ότι τα κεφάλαιά του θα αυξηθούν στα 780 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για έκτακτη σύνοδο με κύριο στόχο να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Άλλωστε αύριο (Τρίτη) θα φτάσει στην Αθήνα εκ νέου αντιπροσωπεία της Τρόϊκας, η οποία θα παραμείνει δύο μέρες με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι απολύτως κρίσιμη και θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ώστε να λάβουμε απόφαση στις 3 Ιουλίου», σημείωσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος είναι διατηρήσιμο, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμο μόνο εάν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου συνεννόησης της Ελλάδας με τους δανειστές της, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Οι δύο ιθύνοντες της ΕΕ ανέφεραν ότι εφόσον η αποστολή της τρόικας αύριο (Τρίτη) και μεθαύριο στην Αθήνα κρίνει ότι οι όποιες αλλαγές αποφασίσθηκαν στο υπάρχον μνημόνιο είναι συμβατές προς αυτό και ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στην αρχή του Ιουλίου.

Θα μπουν οι βάσεις για το δεύτερο πακέτο

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμα ότι αναμένει πως στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα.

Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφεραν επίσης ότι στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας έχει υπάρξει επί της ουσίας συμφωνία η οποία διασφαλίζει ότι η εν λόγω συμμετοχή θα είναι εκούσια από πλευράς τραπεζών.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, σημείωσε πως τον «αγγίζουν» και ότι γι΄ αυτό υπέβαλε προ ημερών ορισμένες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Ζ.Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάϊ.

Αυξάνονται τα κονδύλια του EFSF

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έγινε επίσης γνωστό από τον επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου ευρωβοήθειας, Κλάους Ρεγκλινγκ, ότι οι εγγυήσεις του προσωρινού Μηχανισμού Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αυξηθούν μελλοντικά στα 780 δισ. ευρώ, ώστε η χρηματοδοτική ικανότητα του ταμείου να φτάσει στα 440 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024