Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ψηφισθεί Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ψηφισθεί Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος

Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, ενώ θα ενημερώσει τη Βουλή την Τρίτη για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Έντονες αντιδράσεις από την Αριστερά που μιλά για εκβιασμό εκ μέρους της  κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κέντρων.

Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας» σημείωσε.

«Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος», προσέθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, αλλά και στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης.

» Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες», είπε.

» Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών», συμπλήρωσε.

» Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

» Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται. Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα», ανέφερε.

» Ενημέρωσα ήδη τον πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Για εκβιασμό μιλά η Αριστερά

«Το Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι απόλυτα συστρατευμένη μαζί με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού, ενώ πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμένει η συμφωνία τους για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους από την κρίση που βαθαίνει στην ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη συναίνεση που ζητά η ΕΕ ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας προετοιμάζεται» τονίζει το ΚΚΕ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να ξεμπερδεύουν τώρα με τις αυταπάτες και να αποφύγουν τις νέες παγίδες που στήνουν τα κόμματα και οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας. Χωρίς αποφασιστική οργανωμένη λαϊκή πάλη κατά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με στόχο την αποδέσμευση και την ανατροπή της εξουσίας τους, δεν μπορεί να αποκρουστεί η πτώχευση και να δοθεί λύση υπέρ του λαού» καταλήγει το ΚΚΕ.

Για επικίνδυνο και αδιέξοδο εκβιασμό μιλά ο ΣΥΝ. «Tα μπρος πίσω γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης και η συσχέτισή της με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συνιστούν ένα επικίνδυνο και αδιέξοδο εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κέντρων. Η στόχευση είναι προφανής: η έξοδος από την κρίση να γίνει σε βάρος του κόσμου της εργασίας, με την παράλληλη υιοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικών διαρκούς λιτότητας» τονίζει ο Π.Σκουρλέτης.

«Όσο το πρόβλημα των δημόσιων χρεών, που συνιστά έκφραση της βαθύτερης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, αντιμετωπίζεται με πολιτικές διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, διαρκούς ύφεσης και κοινωνικής ισοπέδωσης, το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνεται ορατό. Εκεί οδηγεί η πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου Συμφώνου για το ευρώ» προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική καταθέτουμε την πρόταση για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και την παράλληλη υιοθέτηση μια αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου και θα σέβεται το περιβάλλον».

» Ο αγώνας για την απόκρουση του μεσοπρόθεσμου, των νέων μέτρων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πέρα από πραγματική πατριωτική στάση ευθύνης, αποτελεί και έναν αγώνα για μια νέα πορεία της Ευρώπης ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Αυτό είναι το μήνυμα των πολιτών που γεμίζουν τις πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και διεκδικούν δημοκρατία και ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών» καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε: ««Η κυβερνητική εμμονή στην άρον άρον ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και μάλιστα ως έχει, καθώς και η ίδια διαπραγματευτική στάση αποδοχής έτοιμων αποφάσεων στο ΕUROGROUP, αναδεικνύει πολύ γρήγορα πως η αλλαγή προσώπων χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ισοφάρισαν οι Νάγκετς και έδωσαν… χρώμα στη σειρά (vid)

Η τριπλέτα Γιόκιτς, Μάρει και Γκόρντον οδήγησαν τους Νάγκετς στη νίκη και την ισοφάριση της σειράς σε 2-2 απέναντι στους Τίμπεργουλβς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024