Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η λύση τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» θα οδηγήσει σε υποβάθμιση, λέει η Fitch

Η λύση τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» θα οδηγήσει σε υποβάθμιση, λέει η Fitch

Ενδεχόμενη ανακοίνωση λύσης για το ελληνικό χρέος τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» θα θεωρούνταν εξαναγκαστική ανταλλαγή χρέους και θα οδηγούσε μάλλον σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, είπε την Τετάρτη ο οίκος Fitch.

Ενδεχόμενη ανακοίνωση λύσης για το ελληνικό χρέος τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» θα θεωρούνταν εξαναγκαστική ανταλλαγή χρέους και θα οδηγούσε μάλλον σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, είπε την Τετάρτη ο οίκος Fitch.

Mε την ανακοίνωση μίας τέτοιας λύσης, η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί το πιθανότερο σε «C» και με την ολοκλήρωσή της σε «RD», δήλωσε η Fitch.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μία λύση για την Ελλάδα στις γραμμές της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» του 2009, με την οποία διάφορες εμπορικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει εθελοντικά να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησής τους προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Εάν υποθέσουμε ότι θα ανακοινωθεί «Πρωτοβουλία της Βιέννης», πριν ολοκληρωθούν οι τυπικές προκαταρκτικές δεσμεύσεις, η Fitch μάλλον θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας (Issuer Default Rating) στο «C», αντανακλώντας άμεσα επικείμενο πιστωτικό επεισόδιο», είπε η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Ο οίκος αναφέρει ότι θεωρεί τόσο την επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν ιδιώτες με νέα ομολόγα (με βάση την πρόταση της Γερμανίας) όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους (που φέρεται να προτιμά η ΕΚΤ) ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (distressed debt exchange).

Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωση, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.

Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, ο Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας RD, ενώ τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμισθούν στην κατηγορία D, όπου και θα παραμείνουν όσο διάστημα η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμείνει στη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024