Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατά οποιασδήποτε μη εθελοντικής λύσης για αναδιάρθρωση του χρέους ο Τρισέ

Κατά οποιασδήποτε μη εθελοντικής λύσης για αναδιάρθρωση του χρέους ο Τρισέ

Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ.Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει το επιτόκιο στο 1,25%. Ο Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε αυτό. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, έδειξε προς νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση.

Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1,25%, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια.

Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης … κτλ. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, (πρέπει να μην έχει) κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία »επιλεκτική χρεοκοπία»» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση τράπεζες στην Ευρωζώνη με περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε πως πρέπει να αυξήσουν επειγόντως τα κεφάλαια και την αποτελεσματικότητά τους -δείχνοντας στην κατεύθυνση της Ελλάδας.

Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη συνέχιση της χωρίς περιορισμούς χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, μέσω του συστήματος των δημοπρασιών της με σταθερό επιτόκιο, για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 11 Οκτωβρίου 2011.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να διεξάγει δημοπρασίες για χορήγηση χωρίς περιορισμούς ρευστότητας τρίμηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο στις 27 Ιουλίου, 31 Αυγούστου και 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Προς αύξηση επιτοκίου

Στο ζήτημα του επιπέδου των επιτοκίων της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αρνήθηκε όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον ρυθμό που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στους επόμενους μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με βάση τις αυξημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που οι ειδικοί της αναμένουν να κυμανθεί ψηλότερα μεταξύ του 2,5% και του 2,7% φέτος.

«Ναι» λέει το Συμβούλιο στον Ντράγκι

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως συμφωνεί με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως νέου Προέδρου της Τράπεζας, σε γνώμη που εξέδωσε σχετικά με σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αντίρρηση όσον αφορά τον προτεινόμενο υποψήφιο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας σε νομισματικά ή τραπεζικά θέματα, όπως απαιτεί το άρθρο 283 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Κατόπιν της γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απόφαση σχετικά με τον διορισμό θα ληφθεί μετά από ψηφοφορία από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ανήκουν στην ζώνη του ευρώ» προστίθεται. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Ζ.Κ.Τρισέ λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024