Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια οδηγούν σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια οδηγούν σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (74 μονάδες) παρέμεινε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, έπειτα από ένα δίμηνο πτώσης, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το οικονομικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν σε ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και γενικευμένης
δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας.

Στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (74 μονάδες) παρέμεινε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, έπειτα από ένα δίμηνο πτώσης, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μεικτό είναι το κλίμα στους επιμέρους τομείς της οικονομίας:

Στη Βιομηχανία, ο σχετικός δείκτης δεν μεταβάλλεται, ενώ η υποχώρηση που καταγράφεται στις Υπηρεσίες είναι οριακή. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Λιανικό Εμπόριο, με αισθητή μείωση του σχετικού δείκτη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται άνοδος, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση.

Από την πλευρά της ζήτησης η καταναλωτική εμπιστοσύνη δείχνει να σταθεροποιείται, συνεχίζοντας να αντανακλά την έντονη απογοήτευση.

Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, υποδηλώνοντας τη σταδιακή εξασθένηση των προσδοκιών.

Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν μπορούν εύκολα να σταθεροποιηθούν σε ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή παρατείνεται και το μίγμα των επιβαλλόμενων μέτρων γίνεται πιο απαιτητικό.

Αναλυτικά:

– Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών αμβλύνονται, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται από την αύξηση στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα.

– Στις Υπηρεσίες, μεγάλη πτώση καταγράφεται στις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, ενώ αντίθετα ήπια άνοδος σημειώνεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, αισθητή πτώση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν περαιτέρω διόγκωσή τους.

– Στις Κατασκευές, μικρή εξασθένιση σημειώνουν οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ έντονη βελτίωση καταγράφουν τον Μάιο οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, μετά όμως από το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Απριλίου.

– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενισχύονται οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αποδυναμώνεται η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο.

Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την ανεργία στο προσεχές 12μηνο κινούνται για δεύτερο μήνα οριακώς ανοδικά.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (105,4 μονάδες) και υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα στην Ευρωζώνη, κατά 0,6 μονάδες, στις 105,5.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη οφείλεται στην εκ νέου μείωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση την καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία κινήθηκε ανοδικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024