Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για την πρόσθετη οικονομική βοήθεια συζήτησαν Παπανδρέου και Γιούνκερ

Για την πρόσθετη οικονομική βοήθεια συζήτησαν Παπανδρέου και Γιούνκερ

Την παροχή πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, στη συνάντησή τους, που βάσει πληροφοριών διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όμως όρους, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών αποτελεί προϋπόθεση, όπως και το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επανάλαβε δε ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από το ευρώ.

Την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στη συνάντησή τους, που σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε πάνω από δύο ώρες.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα και σαφείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Θα δοθεί «υπό αυστηρούς όρους», όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ακόμη ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα.

«Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «πρόθυμη» να θεσπίσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν «τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».

Επανάλαβε δε ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από το ευρώ και επισήμανε ότι αναμένει από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.

Επίσης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό «αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ» και ότι «θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα».

Η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα, υπερθεμάτισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με «τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία τη παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον κ. Γιούνκερ πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα για την εφαρμογή του προγράμματος είναι η ικανότητα του ελληνικού δημοσίου τομέα να προχωρήσει σε τόσο βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είπε.

Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024