Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ν/σ για αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων παρουσίασε στη Βουλή ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Το ν/σ για αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων παρουσίασε στη Βουλή ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Ως τμήμα ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επιχειρήσεις, παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τα επιχειρηματικά πάρκα. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «αποτελεί ένα μίνι fast track για την πραγματική οικονομία» και απλοποιεί τις διαδικασίες, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ως τμήμα ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επιχειρήσεις, παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «αποτελεί ένα μίνι fast track για την πραγματική οικονομία» και απλοποιεί τις διαδικασίες, οι οποίες μέχρι σήμερα «αποτελούν και το μεγάλο εμπόδιο στη δημιουργία μιας επιχειρηματικά φιλικής Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υπενθύμισε σχετικά την πρωτοβουλία για το one stop shop, με το οποίο, όπως είπε, «έχουν ως τώρα ιδρυθεί πάνω από 700 επιχειρήσεις, ενώ οι συνολικές εγγραφές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, έχουν ξεπεράσει τις 3000».

Σε λίγες ημέρες έπεται η αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, «μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, διασώζοντας πολύτιμες θέσεις εργασίας», και έπεται το νομοσχέδιο για την «επιχειρηματική φιλική Ελλάδα», που θα αποκτήσει σύντομα νομική μορφή.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για 16 τεχνικά επαγγέλματα απαιτούνται συνολικά 214 άδειες. Με το νομοσχέδιο περιορίζονται σε 48.

«Κάνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης απλές και διαφανείς. Καθιερώνουμε χρονικές προθεσμίες για την έκδοση αδειών, οι οποίες κυμαίνονται από έναν έως και δύο μήνες, ανάλογα με την ανάγκη ή μη, υποβολής του ενδιαφερομένου σε εξετάσεις. Ορίζεται συγκεκριμένη εξεταστέα ύλη, κοινή για όσους τις διενεργούν» τόνισε.

Στη μεταποίηση, και στις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, ενώ σήμερα χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθιερώνεται το μοντέλο «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω».

Για τις επιχειρήσεις μέσης όχλησης, προβλέπεται επιπλέον η κατάθεση σχετικής εγγυητικής επιστολής. Τα παραπάνω συντελούν στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης, και το Δημόσιο οφείλει να απαντήσει στις αιτήσεις χορήγησης άδειας, εντός 30 ημερών.

Παράλληλα, συστήνεται μητρώο πιστοποιημένων επιθεωρητών για την διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων, οι οποίες (κατόπιν και της χθεσινής τροποποίησης του νομοσχεδίου), θα γίνονται σε ετήσια βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της νέας επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ ως σήμερα η διαδικασία φτάνει τα τρία σχεδόν χρόνια, στο νομοσχέδιο προβλέπεται προθεσμία 60 ημερών, για την απόκριση του Δημοσίου, και σε περίπτωση που δεν υπάρξει, θα τεκμαίρεται ως εκδοθείσα απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός τους και παρέχονται πολεοδομικά, οικονομικά και διοικητικά κίνητρα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε αυτά.

«Ενισχύουμε τη διοίκηση και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων που προικίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες, έσοδα και ευθύνες. Παρέχεται η δυνατότητα για αυτοδιαχείριση του πάρκου από τους επιχειρηματίες, εισάγουμε ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής εξυγίανσης με δίκαιο επιμερισμό του κόστους για περιοχές που υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, ώστε να δημιουργηθούν κοινές υποδομές χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και για να τηρείται η γενική αρχή, «ο ρυπαίνων πληρώνει»» ανέφερε ο υπουργός.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας βελτιώνεται και θα αποτυπωθεί σύντομα στους διεθνείς πίνακες κατάταξης. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το σχέδιο νόμου και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η φιλική προς το επιχειρείν Ελλάδα, είναι μία υπόθεση εθνική» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024