Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Λαγκάρντ σε οικονομικό σκάνδαλο ζητά Γάλλος επιχειρηματίας

Έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Λαγκάρντ σε οικονομικό σκάνδαλο ζητά Γάλλος επιχειρηματίας

Την δικαστική διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερη διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζητά ο Γάλλος επιχειρηματίας, Ζαν-Μαρί Κιν. Κατηγορεί την Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας, διευκολύνοντας την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρίας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου.

Την δικαστική διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερη διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζητά ο Γάλλος επιχειρηματίας, Ζαν-Μαρί Κιν.

Ο Ζαν-Μαρί Κιν κατηγορεί την Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας, διευκολύνοντας την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρίας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του που κατατέθηκε στον εισαγγελέα.

«Αυτό το θεωρούμε μυθοπλασία» δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου αναφερόμενος στις καταγγελίες του Κιν.

Η Λαγκάρντ, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια για τον χειρισμό της στην χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη, ήδη κατηγορείται για την εμπλοκή της στην υπόθεση με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση αφορά στην επιλογή της Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή Δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994.

Η ίδια αρνείται ότι υπήρξαν παρατυπίες.

Ο Κιν ζήτησε από τον εισαγγελέα Ζαν-Λουί Ναδάλ, ο οποίος ερευνά και την υπόθεση Ταπί, να ζητήσει δικαστική έρευνα για τον ρόλο της Λαγκάρντ στην πώληση μεριδίου της GRTgaz από την GDF Suez στην Caisse des Depots.

Όπως υποστηρίζει, η συναλλαγή περιελάμβανε τη χρήση δημοσίων πόρων για μία επένδυση η οποία δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την τράπεζα, αλλά ούτε προς το κοινό όφελος.

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ, επιδιώκει την υποστήριξη της Βραζιλίας, μίας από τις δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν την τελική εκλογή του διαδόχου του Στρος-Καν στο ΔΝΤ.

Η Γαλλίδα υπουργός, που επισκέφθηκε τη χώρα, υποστήριξε πως επιβάλλεται να συνεχιστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση όλων των μελών του διεθνούς οργανισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024