Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 10,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου της Alpha Bank

Στα 10,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου της Alpha Bank

Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο, αν και συνεχίστηκε η αδυναμία στις χορηγήσεις και η αύξηση των προβλέψεων λόγω της ύφεσης. Η κερδοφορία της τράπεζας έφτασε τα 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 30,2% σε σύγκρυσι με πέρυσι στα 260,3 εκατ. ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο, αν και συνεχίστηκε η αδυναμία στις χορηγήσεις και η αύξηση των προβλέψεων λόγω της ύφεσης.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10,5 εκατ.ευρώ, πάνω από την μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,5 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει το Reuters. Το εύρος των εκτιμήσεων είχε διαμορφωθεί μεταξύ 1,8 και 10,6 εκατ. ευρώ.

H Alpha είχε ανακοινώσει το περυσινό πρώτο τρίμηνο ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ, μετά την επιβάρυνση της έκτακτης φορολογικής εισφοράς στις επιχειρήσεις. Εξαιρουμένης της εισφοράς τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαν διαμορφωθεί στα 51,6 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα, με παρουσία στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο,ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα τόκων σημείωσαν μείωση 5,8% στα 429,4 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 260,3 εκατ. ευρώ, ελαφρά πάνω από τις προβλέψεις, αυξημένες κατά 30,2% σε ετήσια βάση.

Oι δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να έφτασαν το 12% και το 9,3% αντίστοιχα, ενώ οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ, έναντι 367 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αναφέρει πως τα μεγέθη αντανακλούν «έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 51%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 129%».

Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 429,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,8% ως συνέπεια του αυξημένου κόστους καταθέσεων ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση στο 2,6%.

Το λειτουργικό κόστος περιορίσθηκε κατά 4,5%, σε ετήσια βάση και 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του προγράμματος περιορισμού των δαπανών. Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε σε 49,6% και το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 4,7% σε 278,2 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση του προ προβλέψεων και φόρων αποτελέσματος στα 278,2 εκατ. ευρώ αποδίδεται από την τράπεζα κυρίως στην πρόοδο υλοποιήσεως του προγράμματος περιορισμού των δαπανών, καθώς και σε έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις. Η μείωση 5,8% στα καθαρά έσοδα τόκων αποδίδεται στη μειώσεω του δανειακού χαρτοφυλακίου, ωστόσο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η ανακοίνωση της Alpha αναφέρει: «Οι ενέργειές μας για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εξορθολογισμό του δικτύου των Καταστημάτων μας. Συγκεκριμένα, περιορίσαμε το Δίκτυό μας κατά 84 Καταστήματα, που αντιστοιχεί σε περίπου τρία τέταρτα του τεθέντος στόχου μας. Επιπροσθέτως, μειώσαμε τον αριθμό του προσωπικού κατά 500 περίπου άτομα, κυρίως εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα και της οριακής αντικαταστάσεώς του».

Παράλληλα, η εφαρμογή των μέτρων για περιορισμό των αμοιβών τρίτων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των Γενικών και Διοικητικών Εξόδων κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Γ.Κωστόπουλος ανέφερε: «Ένα έτος μετά την έναρξη εφαρμογής από τη χώρα μας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Alpha Bank είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Με την ισχυρή κεφαλαιακή μας διάρθρωση και τη συντηρητική ανάληψη κινδύνων, συνεχίζουμε να παρέχουμε με συνέπεια στους Πελάτες, το Προσωπικό και τους Μετόχους μας την αξιοπιστία και τη στήριξη που μας διακρίνει στα 130 έτη δυναμικής παρουσίας μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024