Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να «μαζέψει» 4,8 δισ. ευρώ φέτος

Πώς σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να «μαζέψει» 4,8 δισ. ευρώ φέτος

Μείωση συντάξεων, μείωση των συμβασιούχων και αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την εύρεση 4,8 δισ. ευρώ φέτος, όπως τις παρουσίασε ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η τρόικα απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις 1,6 δισ. ευρώ, που μένει να εξειδικευτούν, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Μείωση συντάξεων, μείωση των συμβασιούχων και αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την εύρεση 4,8 δισ. ευρώ φέτος, όπως τις παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η τρόικα απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις 1,6 δισ. ευρώ, που μένει να εξειδικευτούν, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου απαιτούνται παρεμβάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2,8% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 6,4 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την άμεση υιοθέτηση πρόσθετων παρεμβάσεων άνω των 6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Τα όσα έχουν ήδη εξειδικευτεί έχουν ως εξής:

  • Στο σκέλος των εσόδων, προτείνεται μετάταξη προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος για τα αυθαίρετα, αλλαγή στη φορολογία στα προϊόντα καπνού, επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο. Από αυτά, αναμένονται έσοδα 1,4 δισ. ευρώ (ή 0,65% επί του ΑΕΠ).
  • Από την μείωση των φορολογικών απαλλαγών, την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα ο στόχος είναι τα 770 εκατ. ευρώ (0,3 επί του ΑΕΠ).
  • Η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ενιαίος κανονισμός για τα επιδόματα υγείας, ειδική εισφορά για τους συνταξιούχους με υψηλές απολαβές κάτω των 60 ετών, εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, διασταυρώσεις των δικαιούχων επιδομάτων και αυστηρότερα κριτήρια σε αυτά στοχεύει σε 800 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).
  • Από τη μείωση συμβασιούχων, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης και την αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο, που με την αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 ώρες εκτιμώνται ότι θα αποφέρουν 550 εκατ. ευρώ (ή 0,2% του ΑΕΠ).
  • Ακόμη, από τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών υγείας (ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ (0,1% επί του ΑΕΠ).
  • Από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (μείωση προμήθειας προς ΤτΕ, μείωση επιχορήγησης διανομής Τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες) αναμένεται όφελος 140 εκατ. ευρώ.
  • Περίπου 450 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποδώσουν οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις φορέων και η μείωση των επιχορηγήσεων.

«Ψαλίδι» σε συντάξεις και επιδόματα

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για περικοπές στις υψηλές συντάξεις, αυξήσεις εισφορών και αναπροσαρμογή επιδομάτων επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου η οποία θα εφαρμοσθεί κλιμακωτά.

Πρόσθετη ειδική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω από 60 ετών.

Εξετάζεται επίσης η μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% αλλά από τις αρχές του 2012 και μετά από επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους φορέων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700, ενώ επιταχύνεται η διασταύρωση των στοιχείων επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων, ώστε να εντοπισθούν ασφαλισμένοι που λαμβάνουν συντάξεις πάνω από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακόμη αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ του ΟΑΕΔ) κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.

Εισφορά Αλληλεγγύης εξετάζεται και για το Δημόσιο τομέα, αλλά μικρότερη ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Αποφασίστηκαν ακόμη μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Προωθείται μεταξύ άλλων, η ενημέρωση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η πιστοποίηση και ο έλεγχος της συνταγογράφησης, η εισαγωγή ενιαίας τιμής των φαρμάκων για τα όλα τα Ταμεία, νέα τιμολογιακή πολιτική, ενώ θα υπάρξει ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίων νοσοκομείων.

Συγκροτείται επίσης ενιαίος κανονισμός για την παροχή επιδομάτων υγείας, ενώ θεσμοθετείται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024