Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανή η εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, λέει ο Όλι Ρεν

Πιθανή η εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, λέει ο Όλι Ρεν

H ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εφόσον αυτή δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέροντας ως παράδειγμα το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Κωστούλας Γεώργιος

H ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εφόσον αυτή δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Θα εξεταστεί επίσης μια εθελονική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων, η επονομαζόμενη αναμόρφωση ή επαναπρογραμματισμός σε εθελοντική βάση με τον όρο ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο κ. Ρεν, σύμφωνα με το Reuters.

«Ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι στο τραπέζι, μία πρωτοβουλία τύπου Βιέννης, που στοχεύει στη διακράτηση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών, των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών στην Ελλάδα, θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί», σημείωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται όρι ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πιστωτικό επεισόδιο (credit event), με αποτέλεσμα να πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS.

Όπως λένε, σε περίπτωση αναδιάταξης οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στο «C» (χρεωκοπία), με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ.

Υπολογίζεται ότι θέσεις σε CDS επί ελληνικού χρέους είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια και τα πιθανά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια, καθώς ενδέχεται η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους να θεωρηθεί ως μία «επιλεκτική χρεωκοπία» (selective default).

Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα στην ΕΕ είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, για την περίοδο 2011 – 2014.

Η λύση αυτή κερδίζει έδαφος μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τα σχέδια «ήπιας αναδιάρθρωσης».

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Η Πρωτοβουλία ήταν μία συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2009, μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Το ενδεχόμενο της αναδιάταξης έθιξε πρόσφατα δημοσίως ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ και η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει στροφή.

Πάντως, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα, καθώς ένας μεγάλος όγκος του χρέους διακρατείται από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, επανέλαβε, την Δευτέρα, την αντίθεσή του με την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για τον δανεισμό των τραπεζών.

«Το πλαίσιο των ενέχυρων στο Ευρωσύστημα δεν πρέπει να επιδεινωθεί με την αποδοχή κρατικών ομολόγων μετά από τον ανασχεδιασμό τους (reprofiling)», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα αν η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Εν τω μεταξύ, νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε την Δευτέρα το spread στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστω και με τη μορφή της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους χωρις «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων.

Επιπλέον, έντονες είναι οι ανησυχίες για τον κίνδυnο μετάδοσης της κρίσης χρέους στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, με αφορμή την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, για την οποία προειδοποίησε η Standard & Poor’s.

Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται και σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ επισημαίνεται ότι η ρύθμιση που σχεδιάζεται για το ελληνικό χρέος είτε ονομαστεί ανασχεδιασμός, ήπια αναδιάρθρωση, αναδιάταξη (reprofiling) ή εθελοντική αναδιάρθρωση, θα πρόκειται περί χρεοκοπίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «B+» από «ΒΒ+» και απείλησε με νέα υποβάθμιση εάν δεν εξασφαλιστεί πλήρης στήριξη και χρηματοδότησή της από την τρόικα.

Ο οίκος ανέφερε ότι θα εκλάμβανε ως χρεοκοπία πιθανή επιμήκυνση, ενώ προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πάκετο στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ για μετά το 2013.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Moody’s αυτή την εβδομάδα.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο ανήλθε μέχρτι τις 1.398 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 47 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. Το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 16,99% από 16,60%.

Στο 2ετές ομόλογο, η απόδοση ανήλθε στο 25,89% από 25,03% στο άνοιγμα της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του 30ετούς ομολόγου (λήξεως 20/09/2040) έχει υποχωρήσει κάτω από το 50% της ονομαστικής του αξίας (και η απόδοση έχει αυξηθεί στο 11,03%), υποδηλώντας «κούρεμα» 50%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν αναρριχηθεί πάνω από τις 1.500 μονάδες βάσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024