Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ φέρεται να στηρίζει η Γερμανία

Την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ φέρεται να στηρίζει η Γερμανία

H καγκελάριος Ά.Μέρκελ δεν θα προτείνει Γερμανό υποψήφιο ως νέο επικεφαλής του ΔΝΤ, προσφέροντας τη στήριξή της στην Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε η εφημερίδα Ηandelsblatt, επικαλούμενη κύκλους στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Η Μέρκελ θέτει, ωστόσο, ως όρο για τη στήριξή της να μην ασκηθεί δίωξη κατά της Λαγκάρντ στη Γαλλία γύρω από το σκάνδαλο Tapie. Για γρήγορες διαδικασίες πιέζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χ.Ρομπάι, τονίζοντας ότι η έλλειψη ηγεσίας στο Ταμείο είναι πολύ αισθητή στο θέμα της Ελλάδας, ενώ τίθεται υπέρ ευρωπαϊκής ηγεσίας.

H καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα προτείνει Γερμανό υποψήφιο ως νέο επικεφαλής του ΔΝΤ, προσφέροντας τη στήριξή της στην Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Ηandelsblatt, επικαλούμενη κύκλους στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Για γρήγορες διαδικασίες διαδοχής πιέζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι η έλλειψη ηγεσίας στο Ταμείο αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης, ενώ τίθεται υπέρ ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Η Μέρκελ θέτει, ωστόσο, ως όρο για τη στήριξή της να μην ασκηθεί δίωξη κατά της Λαγκάρντ στη Γαλλία γύρω από το σκάνδαλο Tapie, συμπλήρωσε η Handelsblatt.

Το εν λόγω σκάνδαλο αφορά μεγάλη δικαστική αποζημίωση που πήρε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, μετά από δικαίωσή του σε διαμάχη με την τράπεζα Credit Lyonnais. Διερευνάται τυχόν εμπλοκή της Λαγκάρντ στην θετική για τον επιχειρηματία έκβαση της υπόθεσης.

Mετά τη σύλληψη του προηγούμενου διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κρατείται στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη, ανέφερε η Handelsblatt.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από το Reuters να σχολιάσουν το δημοσίευμα, είπαν ότι η Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την Λαγκάρντ.

«H άποψή του (Σόιμπλε) για τη Λαγκάρντ είναι θετική, όπως ήταν πάντα. Την έχει σε μεγάλη εκτίμηση», πρόσθεσαν.

H Μέρκελ θεωρεί ότι η νυν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας είναι συνεργάσιμη και έχει διεθνές κύρος, συμπλήρωσε άλλη πηγή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για τη στήριξή της.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ Ευρωπαίου υποψηφίου για το ΔΝΤ, επικαλούμενη τον ρόλο που παίζει το Ταμείο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

«Πιστεύω […] ότι στη σημερινή κατάσταση, δεδομένου ότι έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με το ευρώ και το ΔΝΤ έχει ενεργή συμμετοχή εδώ, πολλά συνηγορούν στο […] να τοποθετηθεί Ευρωπαίος υποψήφιος», επισήμανε η Α.Μέρκελ.

Χερμάν βαν Ρομπάι: «Διαλέξτε Ευρωπαίο, και γρήγορα»

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι τόνισε πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί γρήγορα, καθώς η απουσία ηγεσίας στο ΔΝΤ «έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις συζητήσεις για επίλυση της ελληνικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη και έτσι ματαιώθηκε η συνάντησή του (την Κυριακή) με την Άνγκελα Μέρκελ, και η συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις που πλαισίωσαν το Eurogroup και το Ecofin στην αρχή της εβδομάδας.

Η έλλειψη ηγεσίας «ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρη τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο», δήλωσε την Πέμπτη ο Χερμάν βαν Ρομπάι.

«Νιώθουμε την έλλειψη ηγεσίας στην επίλυση της ελληνικής κρίσης. Τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ σαφής. Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, έκανε επίσης έκκληση να γίνει σεβαστή η άτυπη «παράδοση» που θέλει τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ευρωπαίο και τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανό.

«Η παράδοση αυτή μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι τώρα» σημείωσε ο Ρομπάι.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ», τόνισε. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα σε αυτή την περίπτωση, ότι ένας Ευρωπαίος μπορεί να κάνει τη δουλειά», υπογράμμισε.

Στήριξη Λαγκάρντ και από την Ιταλία

Από τη Ρώμη, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ως την καλύτερη προσωπικότητα για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Μπερλουσκόνι αναφέρει επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να εκφραστεί από κοινού υπέρ του υποψηφίου της για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Πιστεύω ότι η σημερινή υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024