Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Σημαντική η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Mείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία αλλά και αύξηση των εκροών τους λόγω ανεργίας διαπιστώνει το υπουργείο Εργασίας. Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έφτασε περίπου τα 750 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας έχουν επιφέρει πλήγμα στα ταμεία, εξαιτίας των επιδομάτων ανεργίας, των επιχορηγήσεων προγραμμάτων για τη διατήρηση ανεργίας και της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Mείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία αλλά και αύξηση των εκροών τους λόγω ανεργίας διαπιστώνει το υπουργείο Εργασίας: Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έφτασε περίπου τα 750 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας έχουν επιφέρει πλήγμα στα ταμεία, εξαιτίας των επιδομάτων ανεργίας, των επιχορηγήσεων προγραμμάτων για τη διατήρηση ανεργίας και της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει καταγραφεί «θεαματική μείωση» της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μηνιαία δαπάνη του ΙΚΑ για φάρμακο κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο να φτάνει τα 128 εκατ. ευρώ, έναντι 203-5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου.

Στον ΟΑΕΕ, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπήρξε επιπλέον μείωση τάξεως 14,15%, πέραν της μείωσης που είχε επέλθει με την οριζόντια μείωση των τιμών στο φάρμακο.

Συνολικά, από τα 5,1 δισ. ευρώ που ήσαν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακο το 2010, φέτος το αντίστοιχο ποσόν της δαπάνης ήταν 4,25 δισ. ευρώ – και το σύνολο της μείωσης και των λοιπών δαπανών υγείας, ήταν της τάξης του 1,077 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δαπάνη αυτή να μειωθεί ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος, από τα 4,25 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ. «Θα πάρουμε όσα μέτρα ακόμη χρειάζονται, αν χρειαστούν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο κος Κουτρουμάνης.

Από την άλλη όμως,το ΙΚΑ αλλά και όλα τα ταμεία έχουν σημαντικές απώλειες και από την αύξηση της ανεργίας, όπως σημείωσε ο Γ.Κουτρουμάνης. Πρόκειται για 960 εκατ. ευρώ από την αύξησή του ποσοστού ανεργίας κατά τρεις μονάδες, 840 εκατ. ευρώ από την επιδότηση των προγραμμάτων για την διατήρηση θέσεων εργασίας και απασχόλησης και κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από την μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα (που μειώνουν και τις εισφορές).

«Πρόκειται για το τεράστιο ποσόν των 2,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί απώλεια, κυρίως, του ΙΚΑ, για τον χρόνο που διανύουμε. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι παράλληλα έχουμε και μια αύξηση της δαπάνης για την χορήγηση επιδομάτων απ΄ τον ΟΑΕΔ, της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ για τους νέους ανέργους», ανέφερε ο κος Κουτρουμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επισκόπησε τον προγραμματισμό του υπουργείου του για το προσεχές διάστημα: «Την 1η Ιουνίου, φεύγουν τα νοσοκομεία απ’ το ΙΚΑ και πάνε στο ΕΣΥ. Την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα στο χρόνο με τα όποια προβλήματα, θα λειτουργήσει το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας μέσα σ’ αυτό το χρόνο, θα λειτουργήσει ο ενιαίος τρόπος πληρωμής των συντάξεων, θα λειτουργήσει το ενιαίο κέντρο ελέγχου των συντάξεων που έχουν ήδη μπει σε λειτουργία.

«Τίποτα από αυτά που έχουμε ψηφίσει και έχουμε σαν στόχους και για το 2011, αλλά και τα επόμενα χρόνια, δεν θα το αφήσουμε στην τύχη τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Γ.Κουτρουμάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024