Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» υπό προϋποθέσεις από το Eurogroup στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης

«Ναι» υπό προϋποθέσεις από το Eurogroup στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης

Την έγκρισή τους στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης, αξίας 78 δισ. ευρώ, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup. Το πακέτο έγινε δεκτό με τις προϋποθέσεις που είχε ζητήσει η Φινλανδία, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Βάσει λοιπόν της κοινής ανακοίνωσης των Ευρωπαίων υπουργών οι ιδιώτες πιστωτές της Πορτογαλίας θα «ενθαρρυνθούν» προκειμένου να διατηρήσουν «σε εθελοντική βάση» την έκθεσή τους στο πορτογαλικό χρέος και να μην αποσυρθούν από τις δημοπρασίες τίτλων του δημοσίου.

Την έγκρισή τους στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα. Το πακέτο, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ, έγινε δεκτό με τις προϋποθέσεις που είχε ζητήσει η Φινλανδία, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών αφ’ ενός η Λισαβόνα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και αφ’ ετέρου οι ιδιώτες πιστωτές της Πορτογαλίας (επενδυτικά κεφάλαια, τράπεζες) θα «ενθαρρυνθούν» προκειμένου να διατηρήσουν «σε εθελοντική βάση» την συνολική έκθεσή τους στο πορτογαλικό χρέος και να μην αποσυρθούν από τις δημοπρασίες τίτλων του δημοσίου.

Ωστόσο στο κείμενο δεν διευκρινίζεται ποια μορφή θα έχει η «εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών.

Το Ελσίνκι είχε ζητήσει να τεθούν αυτές οι προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλίζεται πως η Λισαβόνα θα αποπληρώσει το δάνειο στήριξης. Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που μέλος της Ευρωζώνης θα ζητά από τους ιδιώτες ομολογιούχους σε εθελοντική βάση να μην πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Η συνεισφορά των χωρών της ΕΕ στο πακέτο θα καταβληθεί μέσω των δύο ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, το EFSF (προσωρινό) και ESM (μόνιμο, που τίθεται σε ισχύ από το 2013). Το υπόλοιπο μέρος, ύψους 26 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί από το ΔΝΤ.

Το πακέτο χρειαζόταν την ομόφωνη έγκριση των 17 χωρών της Ευρωζώνης, που θεωρείτο αναμενόμενη από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και ξεπεράστηκε ο φινλανδικός σκόπελος.

Η έκκληση της Λισαβόνας στους ομολογιούχους έχει, σύμφωνα με το Reuters, ως πρόσφατο παρόμοιο προηγούμενο την «Πρωτοβουλία της Βιέννης», στην οποία είχε προχωρήσει το 2009, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σε εκείνη την περίπτωση, οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι είχαν δεσμευτεί να διατηρήσουν την έκθεσή τους στις θυγατρικές τους σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως μέρος των πακέτων για τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ώστε να αποφευχθούν τραπεζικές καταρρεύσεις. Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν πως οι δεσμεύσεις αυτές τελικά τηρήθηκαν.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως πιθανώς αυτή η δέσμευση των ιδιωτών ομολογιούχων θα συνίσταται στο να συνεχίζουν να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια που θα εκδίδει και θα δημοπρατεί η Λισαβόνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024