Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για πρώτη φορά παρούσα στο Eurogroup η τρόικα, μετά τον έλεγχο στην Αθήνα

Για πρώτη φορά παρούσα στο Eurogroup η τρόικα, μετά τον έλεγχο στην Αθήνα

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) προκειμένου -για πρώτη φορά- να παραστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τους φυσικούς τους προϊσταμένους (Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ) για την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου και κυρίως για τις προβολές που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου -για πρώτη φορά- να παραστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τους φυσικούς τους προϊσταμένους (Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ) για την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου και κυρίως για τις προβολές που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το κλιμάκιο της τρόικας θα μετέχει σε αυτή την πολιτική διαδικασία του Eurogroup και του Ecofin. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό εκφράζει την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο, αλλά και για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν θα οδηγήσει σε τελικές αποφάσεις. Θα επισημανθεί η ανάγκη για εξειδίκευση και ανακοίνωση ιδωιτικοποιήσεων, καθώς και η ανάγκη για πολιτική συναίνεση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τη γνωστή διαφωνία μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου για την αναδιάρθρωση και την επιμήκυνση, μετη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, ενδεχόμενο με τον οποίο διαφωνεί η ΕΚΤ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, εκτός και αν μεσολαβήσει έκτακτη συνάντηση.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται ανακοινώσεις για την Ελλάδα τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από τον αρμόδιος Επίτροπο για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024