Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση-μυστήριο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο

Συνάντηση-μυστήριο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο

Μετά τη βροχή κατηγορηματικών διαψεύσεων για το δημοσίευμα του Spiegel περί πιθανής οικειοθελούς αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ένα άλλο μυστήριο προκύπτει με αφορμή τις αναφορές του γερμανικού περιοδικού περί έκτακτης «μυστικής συνάντησης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής. Το Bloomberg αναφέρει ότι η «σύναξη του Λουξεμβούργου» πιθανόν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Καψύλης Αλέξανδρος

Μετά τη βροχή κατηγορηματικών διαψεύσεων για το δημοσίευμα του Spiegel περί πιθανής οικειοθελούς αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ένα άλλο μυστήριο προκύπτει με αφορμή τις αναφορές του γερμανικού περιοδικού περί έκτακτης «μυστικής συνάντησης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη, που αρχικώς επιχειρήθηκε να μείνει
κρυφή, εξετάζονται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η δημοσιονομική θέση
της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο επιμηκύνσεως του συνόλου του ελληνικού χρέους, αλλά και σενάρια για απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (haircut).

Επί τάπητος τίθεται η αυστηροποίηση των όρων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος με παράλληλη επέκταση της περιόδου ισχύος της διεθνούς επιτροπείας.

Κάτι που συνεπάγεται οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η «σύναξη του Λουξεμβούργου» (στον Πύργο του Σένινγκεν, σύμφωνα με τον Guardian) πιθανόν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ανταποκριτή του πρακτορείου Bloomberg στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν επί εγγράφου που έχει συντάξει η κυβέρνηση του Βερολίνου και το οποίο περιλαμβάνει τις εναλλακτικές εκδοχές αντιμετώπισης του «ολοένα διογκούμενου ελληνικού χρέους, το οποίο έχει πυροδοτήσει φημολογίες από επενδυτές ότι μια αναδιάρθρωση είναι μια πιθανή εξέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την συνάντηση του Λουξεμβούργου.

Το όλο μυστήριο τροφοδοτούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- οι οποίες αρνούνται να επιβεβαιώσουν, να διαψεύσουν ή τέλος πάντων να σχολιάσουν ο,τιδήποτε αφορά τη σύνθεση και το αντικείμενο της «σύναξης του Λουξεμβούργου».

Νωρίτερα, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν και την Ελλάδα.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, καθώς και τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ.

«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του Eurogroup» ανέφερε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας επίσης ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εντούτοις, μυστήριο καλύπτει τους συμμετέχοντες και το αντικείμενο της συνάντησης.

Οι εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης του Βερολίνου όσο και της κυβέρνησης του Παρισιού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την συνάντηση του Λουξεμβούργου ή εν πάση περιπτώσει να σχολιάσουν το θέμα και τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται.

Ο Monde αναφέρει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες στο Λουξεμβούργο λαμβάνει χώρα συνάντηση «κάποιων υπουργών της ευρωζώνης» με αντικείμενο τις κρίσεις χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ή ακόμη με αντικείμενο τη στην ΕΚΤ.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πάντως δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (ο οποίος είναι και πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και προφανώς μετέχει στη συνάντηση), ότι «δεν πρόκειται για επείγουσα συνεδρίαση του Eurogroup».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024