Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρότητα και ρεαλιστικούς στόχους ζητά για τη Λισαβόνα η Γερμανία

Αυστηρότητα και ρεαλιστικούς στόχους ζητά για τη Λισαβόνα η Γερμανία

«Επιφυλάσσεται» το Βερολίνο να σχολιάσει τους όρους της πορτογαλικής διάσωσης, υποστηρίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς, ενώ Γερμανοί υπουργοί υπογραμμίζουν πως οι όροι που θα το συνοδεύουν πρέπει να είναι αυστηρΟί και να αντιμετωπίζουν το «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας» της πορτογαλικής οικονομίας -επαναλαμβάνοντας πως η «αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος». Oι δημοσιονομικοί στόχοι του πορτογαλικού μνημονίου θα πρέπει να βασίζονται σε προσδοκίες για την πορτογαλική οικονομία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Επιφυλάσσεται» το Βερολίνο να σχολιάσει τους όρους της πορτογαλικής διάσωσης, υποστηρίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς: Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκαν και από την τρόικα τα βασικά σημεία του πορτογαλικού προγράμματος πως «είναι πρόωρο να προβεί σε σχόλια».

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως έχει εξετάσει το πορτογαλικό μνημόνιο, μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ‘Α.Μέρκελ υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη Λισαβόνα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί «και να βασίζονται στις πραγματικές προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας».

Το δεύτερο σκέλος της γερμανικής θέσης για το πορτογαλικό μνημόνιο, τις απαιτήσεις για αυστηρότητα, δείχνει η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε -που ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της πορτογαλικής οικονομίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε, αντηχώντας παρόμοιες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μήνες.

Το δάνειο στην Πορτογαλία θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ -το ένα τρίτο από τα οποία (26 δισ. ευρώ) θα προέρχεται από το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα από την ΕΕ. Βάσει των ισχύοντων, η συνεισφορά της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή συμβολή θα κυμαίνεται στα 15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο επέμενε, τόσο στην περίπτωση της Αθήνας όσο και σε εκείνη του Δουβλίνου, πως στήριξη δίνεται όταν υπάρχουν δεσμεύσεις για αυστηρά μέτρα -δεδομένης της αντίθεσης των Γερμανών ψηφοφόρων στα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων της ΕΕ.

Παράλληλα, παραμένει ο κίνδυνος από το Ελσίνκι: Η είσοδος των «Αληθινών Φινλανδών» στο Κοινοβούλιο της χώρας, με «σημαία» την αντίθεση στην πορτογαλική διάσωση, μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν για να καθορίζουν τη θέση της Φινλανδίας επί του ζητήματος στην επικείμενη συνάντηση στιος Βρυξέλλες.

Τρόικα: Το πρόγραμμα είναι «σκληρό αλλά δίκαιο»

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της τρόικας στη Λισαβόνα υπογράμμισαν πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τη Πορτογαλία είναι «σκληρό αλλά δίκαιο».

Τις διαβεβαίωσεις αυτού του τύπου, που επαναμβάνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες ο οποίος καθησύχασε τους Πορτογάλους πως η συμφωνία με την τρόικα είναι ευνοϊκότερη από εκείνες με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Η Λισαβόνα κέρδισε πράγματι μία παράταση ενός έτους στο χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματός της, όπως σημειώνει το Reuters -κάνοντας κάποιους αναλυτές να αναφέρουν ότι ΕΕ και ΔΝΤ «μαθαίνουν από τα λάθη που έκαναν με τους σκληρούς όρους στην Ελλάδα». Κρίσιμης σημασίας όμως είναι το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει, ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ελληνικά και ιρλανδικά επιτόκια.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει σύγκριση με άλλες χώρες, κάθε χώρα είναι μοναδική και το πρόγραμμα είναι κομμένο στα μέτρα της Πορτογαλίας» ανέφερε σχετικά την Πέμπτη ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024