Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με φινλανδικό μπλόκο απειλείται η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Πορτογαλία

Με φινλανδικό μπλόκο απειλείται η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Πορτογαλία

Με άλλο ένα απρόσμενο εμπόδιο βρίσκεται αντιμέτωπη η Λισαβόνα, καθώς οι επικείμενες εκλογές στη Φινλανδία απειλούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη συμμετοχή του Ελσίνκι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης. Η ενίσχυση του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» έχει μετατοπίσει και την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε εδάφη πιο αρνητικά απέναντι στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ψυχογιός Βασίλης

Με άλλο ένα απρόσμενο εμπόδιο βρίσκεται αντιμέτωπη η Λισαβόνα, καθώς οι επικείμενες εκλογές στη Φινλανδία απειλούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη συμμετοχή του Ελσίνκι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης.

Η ενίσχυση του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» έχει μετατοπίσει και την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε εδάφη πιο αρνητικά απέναντι στην ευρωπαϊκή βοήθεια, προκαλώντας αβεβαιότητα για τη μελλοντική στάση της μοναδικής σκανδιναβικής χώρας της Ευρωζώνης.

Την κατάσταση στο Ελσίνκι παρακολουθεί μάλιστα στενά και η πορτογαλική κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε την Πέμπτη ο Πορτογάλος υπουργός Προεδρίας Πέδρο Περέιρα: «Περιμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική», είπε το κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας πως απαιτείται μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Οι δημοσκοπήσεις στην Φινλανδία δείχνουν πως στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» έχει σημαντικές πιθανότητες να εξασφαλίσει συμμετοχή στον επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτος στα γκάλοπ έρχεται ο κεντροδεξιός «Εθνικός Συνασπισμός» του νυν υπουργού Οικονομικών Γιούρκι Κάταϊνεν, αλλά στη δεύτερη θέση εναλλάσσονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες με το Κεντρώο Κόμμα.

Οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων κομμάτων όμως, ακόμη και των παραδοσιακά ευρωπαϊστών Σοσιαλδημοκρατών, έχουν αρχίσει να «επιφυλάσσονται» για την στάση τους απέναντι στην στήριξη της Πορτογαλίας (παρακολουθώντας και την ενίσχυση των «Αληθινών Φινλανδών»), υποστηρίζοντας πως η Λισαβόνα θα πρέπει καλύτερα να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σύμβουλος του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών είχε αναφέρει την Τετάρτη στο Reuters πως οι πολιτικές δυνάμεις που λένε «όχι» στην στήριξη της Πορτογαλίας ή την ενίσχυση των κεφαλαίων του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού (που μπορεί να τεθεί στην κρίση του φινλαδικού Κοινοβουλίου) βρίσκονται στο «επικίνδυνο» 48%.

Ο σύμβουλος ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο πως η αίσθησή του είναι πως οι Φινλανδοί ψηφοφόροι πιστεύουν πως «η βοήθεια στην Πορτογαλία θα είναι λάθος, η βοήθεια στην Ελλάδα ήταν λάθος, και θα έπρεπε να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν».

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως ο πραγματικός κίνδυνος μπλόκου είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς το Ελσίνκι θα δεχθεί ισχυρότατη πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους εάν κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση όμως, και αυτοί σημειώνουν πως οι ανησυχίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμπληρώνονται 12 χρόνια από τον μεγαλύτερο «άθλο» του Ολυμπιακού (pics,vids)

Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα το 2012, έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, νίκησε με μυθικό τρόπο την ΤΣΣΚΑ, και πήρε έναν από τους πιο επικούς τίτλους της ιστορίας του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024