Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μείωση των διοδίων έως και 50% προτείνει η κυβέρνηση στις κοινοπραξίες

Μείωση των διοδίων έως και 50% προτείνει η κυβέρνηση στις κοινοπραξίες

Τη μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25% - 30% για τρία χρόνια, αλλά και τη μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%, προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων. Επιπλέον, για να συνεχιστούν τα κατασκευαστικά έργα, το Δημόσιο προτείνει την παροχή εγγυήσεων στους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες στο πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας.

Κωστούλας Γεώργιος

Τη μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25% – 30% για τρία χρόνια, αλλά και τη μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%, προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων.

Το υπουργείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρότεινε την παροχή εγγυήσεων στους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με στόχο να απεμπλακεί η κατασκευή των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, ύψους 8,7 δις ευρώ.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιριών που κατασκευάζουν τα έργα.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Reuters, στα έργα έχουν εισρεύσει 3,1 διs. ευρώ, αλλά πρόσφατα οι τράπεζες ανέστειλαν την χρηματοδότησή τους, αμφισβητώντας την βιωσιμότητα των έργων λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις αλλά και των διαφυγόντων εσόδων από τα διόδια εξαιτίας της κρίσης και του κινήματος των πολιτών «Δεν Πληρώνω».

Οι εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν εδώ και καιρό με στόχο να βρουν λύση στα προβλήματα και να συνεχιστεί η κατασκευή της Ιονίας Οδού στην Δυτική Ελλάδα, του Ε65 και των αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου στην κεντρική Ελλάδα, καθώς και της Ολυμπίας Οδού στην Πελοπόννησο.

«Δεδομένου ότι η λύση όλων των θεμάτων σε κάθε λεπτομέρειά τους απαιτεί ακόμη χρόνο και συζητήσεις εξειδικευμένες, επιλέγουμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για μια, ας την ονομάσω έτσι, ενδιάμεση περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο ή το τέλος του 2011» ανέφερε ο Δ.Ρέππας.

«Να διασφαλίσουμε ότι για αυτήν την ενδιάμεση περίοδο το κατασκευαστικό έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, εν τω μεταξύ να έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε την μακροπρόθεσμη λύση σε όλες τις λεπτομέρειές της» συμπλήρωσε o υπουργός Υποδομών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι προτάσεις περιλαμβάνουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα διόδια μέσω της σύστασης εταιρίας ειδικού σκοπού, με τίτλο «Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι».

Στόχος της τιτλοποίησης είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση μελλοντικών συμβάσεων παραχώρησης, να επιδοτηθεί μείωση των διοδίων και ενδεχομένως να μειωθεί το χρέος της χώρας/ «Η πρόταση του ελληνικού Δημοσίου είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, ενός εγγυητικού λογαριασμού, ο οποίος θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίον το Δημόσιο θα προκαταβάλει τη χρηματοδοτική συμβολή του για τα υπό κατασκευή έργα» εξήγησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

«Εμείς από την δική μας πλευρά, θέλουμε να διασφαλίσουμε απολύτως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι παρόμοιες μεγάλες παραχωρήσεις, μεγάλα έργα, δεν θα έχουν κανέναν κίνδυνο διακοπής ή ακύρωσης» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024