Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 23 δισ. το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στα 23 δισ. το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 δισ. ευρώ, όπως θεωρείτο αρχικά, θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως είπε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Κωστούλας Γεώργιος

Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως είπε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Από τα 23 δισ. ευρώ τα 12 δισ. θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 δισ. από αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική […] Στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων» τόνισε.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Για φέτος, εκτίμησε ότι η ελληνική οκονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%.

Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του μεσοπρίοθεσμου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ.

Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).

Κλίμα ανακωχής

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, λλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».

Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, είπε, «επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση».

Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Κ. Καρτάλης ζήτησαν από τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιό λόγο από δω και πέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος, ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

Γενικά, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ επικράτησε «κλίμα ανακωχής» μετά το «αντάρτικο» που είχε εκδηλωθεί την περασμένη εβδομάδα κατά του υπουργού Οικονομικών (και κυρίως κατά της οικονομικής πολιτικής) με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η αποστροφή της βουλευτού Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Μετά το Πάσχα τα «φρουτάκια»

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, αποκλείονται κατ’ αρχήν οι μικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ’ αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και που.

Σε ό,τι αφορά τα καφενεία εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με «τεχνικά» παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παιχνίδι με χρήματα (τζόγος).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024