Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή κόντρα Φλωρίδη-Σαχινίδη στη Βουλή για τις αλλαγές στον ΟΔΔΗΧ

Σκληρή κόντρα Φλωρίδη-Σαχινίδη στη Βουλή για τις αλλαγές στον ΟΔΔΗΧ

Σε ευθεία διάσταση ήλθε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης με τον υφυπουργό Οικονομικών  Φ.Σαχινίδη με αφορμή διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και για την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Ψυχογιός Βασίλης

Σε ευθεία διάσταση ήλθε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη με αφορμή διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και για την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Η δυνατότητα που παραχωρείται στον ΟΔΔΗΧ να διαχειρίζεται και τα διαθέσιμα του κράτους, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Φλωρίδη, ο οποίος μάλιστα επιφυλάχθηκε για την στάση που θα τηρήσει τελικά όταν έρθει η συγκεκριμένη ρύθμιση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στο εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου «η τελική μου στάση θα εξαρτηθεί».

Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο υπεύθυνος για την διαχείριση των διαθεσίμων φορέας είναι η διεύθυνση Δ49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα ο διάλογος που καταγράφηκε μεταξύ του κ. Φλωρίδη και του παριστάμενου υφυπουργού Οικονομικών είναι ενδεικτικός των διαφορετικών απόψεών τους: «Μιλάτε για την υπηρεσία Δ23 που είχε τη δυνατότητα να συνάπτει δάνεια;», τον ρώτησε ο κ. Σαχινίδης, ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του απάντησε: «Για τη Δ49 μιλώ. Ελληνικά μιλώ. Αναφέρομαι στη διαχείριση των διαθεσίμων και θέτω δυο ζητήματα: αυτό της διαφάνειας και αυτό της ωφέλειας».

Ο κ. Σαχινίδης επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή εμπειρία και είπε ότι οι αρμοδιότητες για την διαχείριση των διαθεσίμων ανήκουν στον Οργανισμό για την Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους και ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαφάνειας καθώς οι αποφάσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα ελέγχονται από το ΔΣ του Οργανισμού. Ενώ σχολιάζοντας τις επισημάνσεις ότι ο διευθυντής του ΟΔΔΗΧ θα προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο, διερωτήθηκε με νόημα: «Από πού να τον πάρουμε, από μοναστήρι;». Ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί κάτι που δουλεύει με διαφάνεια αλλάζει.

Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή υπερψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), που προβλέπει μεταξύ άλλων και την ενίσχυση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, επαίνεσε το μέτρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι κρίσιμο για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν την ρευστότητά τους». Άλλωστε, «αν μας δώσετε 30 δισ τώρα, δεν παίρνουμε 30 δισ ρευστότητα, καθώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει ένα «κούρεμα» περί το 20%. (…) Τα 30 δισ, δεν αφορούν χρήματα φορολογουμένων, αλλά απλώς εγγυήσεις. Το ελληνικό Δημόσιο, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ».

Ο κος Ράπανος, σημείωσε επίσης πως «το 2010, υπήρξε μείωση των καταθέσεων κατά 40 δισ, εκ των οποίων τα 20 δισ έφυγαν στο εξωτερικό. Η πιστωτική επέκταση ήταν σχεδόν μηδενική. Αυτό σημαίνει, πως όση ρευστότητα κατάφεραν οι τράπεζες να πάρουν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διοχετεύτηκε στην αγορά». Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι οι Τράπεζες «έχουν κλείσει τις στρόφιγγες»: «Οι στρόφιγγες είναι ανοιχτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό».

Ο ίδιος όμως επέκρινε το δικαίωμα βέτο που προβλέπεται για το Δημόσιο, σε αποφάσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές όσων τραπεζών κάνουν χρήση του πακέτου.

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε», ανέφερε ο Β.Ράπανος, το βέτο «να περιοριστεί σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και σε ζητήματα γενικής συνέλευσης». Υποστήριξε επίσης πως δεν είναι καλό για τη διεθνή εικόνα των τραπεζών να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Δημοσίου στα διοικητικά τους συμβούλια.

Από πλευράς του, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, υπολόγισε πως «από τα 52 δισ ευρώ που έχουν δοθεί έως τώρα, από πλευράς εγγυήσεων στις τράπεζες, μόνο το 14% διατέθηκε για αύξηση των χορηγήσεων. Το υπόλοιπο 86%, πήγε για να αντιμετωπίσει κεφαλαιακά ζητήματα των τραπεζών, καθώς και προβλήματα επισφαλειών».

Ο κος Κούκος, συμφώνησε με τις πρόσθετες εγγυήσεις των 30 δισ, προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, ο οποίος υπενθύμισε τις αντιδράσεις της ΟΤΟΕ στις εγγυοδοσίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Ωστόσο, ο κος Κούκος θεώρησε αντιφατικό, από την μία η Τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει αρνητικές εξελίξεις στην πιστωτική επέκταση και από την άλλη, η κυβέρνηση να μιλά για «στήριξη της πραγματικής οικονομίας», και η τρόικα να αξιώνει μείωση του ενεργητικού τους.

Για αυτό, ο κος Κούκος πρότεινε να υπάρξει ένα «σύμφωνο ρευστότητας, διοχέτευσης των εγγυήσεων στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον με συγκεκριμένο ποσοστό και να υπάρχει και ουσιαστικός έλεγχος του Επιτρόπου – όπως επίσης και να συνδεθεί η χορηγούμενη ρευστότητα, με τον αναπτυξιακό νόμο».

Αντιδράσεις και για το Ταμείο Παρακαταθηκών

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό και απόσχιση των τομέων των παρακαταθηκών και των δανείων στο συγκεκριμένο Ταμείο, με απαγόρευση της επιδότησης του δεύτερου τομέα από τον πρώτο. Αυτό στην πράξη σημαίνει, πως ο εμπορικός κλάδος, ο οποίος χορηγούσε στεγαστικά δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους με πανθομολογούμενα ευνοϊκούς όρους, αναγκαστικά πλέον οφείλει να εισέλθει στην τραπεζική αγορά με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, κατόπιν και σχετικής πίεσης εκ μέρους του Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ταμείο, Βασίλης Πέτσας, μετέφερε στην Επιτροπή την εναντίωση του συλλόγου του στην προοπτική της απόσχισης και ζήτησε τουλάχιστον να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο οργανωτικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, υποστήριξε πως το Ταμείο μπήκε στο στόχαστρο των εμπορικών τραπεζών πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς «εφάρμοσε μια επιθετική πολιτική όσον αφορά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να αυξήσει την ρευστότητά του – ενώ και τα δάνειά του είχαν μηδενικές επισφάλειες, σε αντίθεση με εκείνα των εμπορικών που έφθασαν το 10%». Σημειώνεται πως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε αλληλέγγυος με τον αγώνα των εργαζομένων στο Ταμείο, σημειώνοντας πως «κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024