Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οικονομικό σοκ με ΑΕΠ 4% κάτω των εκτιμήσεων θα περιλαμβάνουν τα stress test

Οικονομικό σοκ με ΑΕΠ 4% κάτω των εκτιμήσεων θα περιλαμβάνουν τα stress test

Τις αντοχές των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σενάρια που θα περιλαμβάνουν  οικονομικό σοκ με πτώση του ΑΕΠ 4% κάτω από τις εκτιμήσεις θα εξετάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή που θα τα διενεργήσει. Για επαρκή αυστηρότητα και αξιοπιστία στα τεστ με διαδικασίες αμοιβαίου ελέγχου («peer review») δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Τις αντοχές των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σενάρια που θα περιλαμβάνουν οικονομικό σοκ με πτώση του ΑΕΠ 4% κάτω από τις εκτιμήσεις θα εξετάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή που θα τα διενεργήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Τόμας Χέρτας, που θα συντονίζει τα τεστ, ανέφερε την Τετάρτη από το Δουβλίνο πως στα σενάρια των τεστ θα περιλαμβάνεται οικονομική ανάπτυξη χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα ερωτηματολόγια που απέστειλε η ΕΒΑ στις τράπεζες ζητούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τρέξουν σενάρια οικονομικής ύφεσης 0,5% το 2011 στην ευρωζώνη και πτώση των μετοχών κατά 15%.

Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε τις ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στο κύριο και το αντίξοο σενάριο, αλλά υπογράμμισε ότι τα τεστ θα είναι αξιόπιστα.

«Θα πρόκειται για ένα αρκετά αρνητικό σενάριο, κατά την άποψή μας» ανέφερε σχετικά με το αντίξοο σενάριο ο Τ.Χέρτας, συμπληρώνοντας πως «θα θεσμοθετήσουμε αυστηρή διαδικασία αμοιβαίου ελέγχου (peer review) για να διασφαλίσουμε ότι το αντίξοο σενάριο θα συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας με μεγαλύτερες ζημίες».

Tα προηγούμενα τραπεζικά stress test, το καλοκαίρι του 2010, είχαν επικριθεί από αρκετούς ως αποτυχημένα καθώς είχαν «κοπεί» μόλις επτά τραπεζικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.

Κυρίως όμως η αξιοπιστία τους επικρίθηκε επειδή όλα τα ιρλανδικά τραπεζικά ιδρύματα που εξετάστηκαν είχαν περάσει -παρά το ότι χρειάστηκαν αργότερα περαιτέρω στήριξη από το Δουβλίνο, που αποδείχθηκε καθοριστική για την προσφυγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ- Ολυμπιακός 68-100: Πέρασε στα ημιτελικά και τώρα… Final 4 (vid)

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 100-68 και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Basket League. Πλέον στρέφει την προσοχή του στο Final Four της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024