Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σενάρια για «δάνειο-γέφυρα» στην Πορτογαλία μέχρι τις εκλογές της 5ης Ιουνίου

Σενάρια για «δάνειο-γέφυρα» στην Πορτογαλία μέχρι τις εκλογές της 5ης Ιουνίου

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προς την Πορτογαλία προκειμένου να ζητήσει αυτό που μετ' επιτάσεως διακηρύσσει ότι θέλει να αποφύγει η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, τον εξωτερικό δανεισμό και στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Μαργιόλης Κωνσταντίνος

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προς την Πορτογαλία προκειμένου να ζητήσει αυτό που μετ’ επιτάσεως διακηρύσσει ότι θέλει να αποφύγει η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, τον εξωτερικό δανεισμό.

Στις αρχές της εβδομάδας οι Πορτογάλοι τραπεζίτες διεμήνυσαν ότι έχουν συσσωρεύσει «πολύ δημόσιο χρέος στα χαρτοφυλάκιά» και συνεπώς δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να αγοράζουν τίτλους του δημοσίου.

Την Τρίτη, ήταν η σειρά των διεθνών αναλυτών να επιταχύνουν τη «σχεδόν αναπόφευκτη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» μέσω δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο.

Πληροφορίες της Wall Street Journal και των Financial Times αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σόκρατες διαπραγματεύεται ένα «δάνειο-γέφυρα» προκειμένου να καλύψει άμεσα τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους. Πάντως, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης που μίλησε στο Bloomberg ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν επίσημες ή ανεπίσημες συζητήσεις επί του θέματος».

Η ιδέα φαίνεται ότι προέκυψε κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Πορτογαλίας με τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την (απαισιόδοξη) πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές του Ιουνίου δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης.

Όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, «όσο καινοφανές είναι να χορηγείται μεταβατικό δάνειο άλλο τόσο είναι να διαπραγματεύεται μια μεταβατική κυβέρνηση τη σύναψη δανείου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια».

Προκρίνεται λοιπόν η σύναψη ενός δανείου περίπου 10 δισ. ευρώ με την παρούσα, ανίσχυρη πολιτικά κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει η Λισαβόνα τα κεφάλαια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της.

Βέβαια το σενάριο αυτό αποτελεί αποκύημα ευφάνταστων τεχνοκρατών και όχι μια ευρέως αποδεκτή λύση.

Από τη μια πλευρά η πορτογαλική κυβέρνηση, η κατεξοχήν αρμόδια να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, αρνείται να δεσμευτεί για κάτι για το οποίο δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο Ζοζέ Σόκρατες προτίμησε τη λύση της παραίτησης όταν δεν εγκρίθηκε η νέα δέσμη μέτρων που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, η λύση του «δανείου-γέφυρα» απορρίπτεται και από τις Βρυξέλλες. «Η Κομισιόν δεν δίνει δάνεια με αυτό τον τρόπο» τόνισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

Το ζήτημα φαίνεται να παραμένει «ζωντανό» μόνο στους κλειστούς κύκλους τραπεζιτών και αναλυτών. Διότι οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal σπεύδουν να «απαντήσουν» στην Κομισιόν ότι «τα καινοφανή δημοσιονομικά δεδομένα της ευρωζώνης απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024