Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας προχώρησε η Moody's

Σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας προχώρησε η Moody’s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε «Βaa1» από «Α3» προχώρησε σήμερα, Τρίτη, ο οίκος Moody's, διατηρώντας την αξιολόγηση υπό αρνητική αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση. Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός, πλέον, Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, απορρίπτει για μία ακόμα φορά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝ, ωστόσο οι τράπεζες της χώρας πιέζουν την κυβέρνηση να προσωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε «Βaa1» από «Α3» προχώρησε σήμερα, Τρίτη, ο οίκος Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση υπό αρνητική αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Σύμφωνα ανακοίνωση του οίκου Moody’s, η υποβάθμιση οφείλεται στην αυξημένη αβεβαιότητα σε πολιτικό, δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο, η οποία ενισχύει τον κίνδυνο η πορτογαλική κυβέρνηση να μην καταφέρει να επιτύχει τους «φιλόδοξους» στόχους μείωσης του ελλείμματος που όρισε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της περιόδου 2011-2014.

Η Moody’s προειδοποιεί πως οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας συνδέεται με την ικανότητα της να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα αναζητήσει χρηματοδότηση, που θα προέλθει από άλλα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί υποβάθμιση της Πορτογαλίας από Standard and Poor’s και Fitch.

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, κατά τρεις μονάδες στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές, ενώ η Standard and Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας κατά μία μονάδα σε ‘ΒΒΒ+’ με σταθερές προοπτικές.

Σόκρατες: «Ύστατη λύση η εξωτερική βοήθεια»

Οι αγορές θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης μετά τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 5 Ιουνίου.

Την Δευτέρα, το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 522 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Την ίδια ημέρα, ο υπηρεσιακός -πλέον- πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αρνούμενος ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία ακολούθησε την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από τη Βουλή, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός το οποίο ωθεί σειρά αναλυτών στην εκτίμηση ότι η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική βοήθεια είναι αναπόφευκτη.

«Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Πορτογαλίας από εξωτερική βοήθεια […] Θα κάνω ο,τιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο», δήλωσε ο κ. Σόκρατες, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP. «Το σενάριο εξωτερικής βοήθειας είναι η ύστατη λύση», τόνισε.

Ωστόσο, οι τράπεζες της χώρας πιέζουν την κυβέρνηση να προσωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios, οι τράπεζες προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν αγοράζουν κρατικά ομόλογα τους επόμενους μήνες.

Τις απόψεις αυτές εξέφρασαν την Δευτέρα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, Banco Espirito Santo, Millenium bcp και Banco BPI στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ – Τσέλσι 2-3: Νίκη των «μπλε», έχουν σωθεί ουσιαστικά οι γηπεδούχοι

Η Τσέλσι νίκησε με ανατροπή στην ανατροπή 3-2 τη Νότιγχαμ που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της μετά την ήττα της Λούτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024