Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μειώθηκε τον Μάρτιο ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου

Μειώθηκε τον Μάρτιο ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου

Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit, o δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 45,4 μονάδες από 42,8 τους δύο προηγούμενους μήνες, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit o δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 45,4 μονάδες από 42,8 τους δύο προηγούμενους μήνες, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξασθενημένη ζήτηση για τα προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες νέες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η παραγωγή μειώθηκε για 18ο συνεχή μήνα, μολονότι με τους χαμηλότερους ρυθμούς από τις αρχές του 2010.

Η εξασθένηση του ρυθμού συρρίκνωσης της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο περιορισμός των θέσεων εργασίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε έντονη τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των παράγωγων προϊόντων. Παρόλα ταύτα, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν τις χρεώσεις τους καθώς εντάθηκε ο ανταγωνισμός και μειώθηκε η ζήτηση.

«Η εξασθένηση της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για τα ελληνικά μεταποιητικά προϊόντα εξακολούθησε να πλήττει τον τομέα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Κρίσιμης σημασίας ήταν το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απορροφήσουν την ισχυρή αύξηση του κόστους εισροών και να αναζητήσουν άλλους τρόπους για την εξοικονόμηση κόστους. Ως ένα βαθμό η εξοικονόμηση κόστους επιτεύχθηκε με τη μορφή της ταχείας μείωσης των αποθεμάτων», σχολίασε ο Φίλιπ Σμίθ οικονομολόγος της Markit.

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στα αποθέματα, καθώς η ασθενής ζήτηση επέτρεψε στους Έλληνες κατασκευαστές να μειώσουν τα αποθέματα ασφαλείας ετοίμων προϊόντων και συνεπώς να αποφύγουν το κόστος αποθήκευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024