Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημάδια ανάκαμψης διαπιστώθηκαν στη διυπουργική για την οικονομία

Σημάδια ανάκαμψης διαπιστώθηκαν στη διυπουργική για την οικονομία

Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει εγκριθεί το συνολικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ύφεση ρηχαίνει και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία.

Ως προς τα σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως -είναι αχνό ακόμα» είπε νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ραδιοσταθμό Flash.

«Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει: ‘μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία’. Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και απ’ εδω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα της της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως προσθέτουν, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει εγκριθεί το γενικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με πρώτο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Κατά τα φαινόμενα, τα «δύσκολα» θέματα των αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΤ, ΟΠΑΠ κ.λπ. αναβάλλονται για την επόμενη φάση αποκρατικοποιήσεων.

Την Τρίτη,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποστείλει στις τράπεζες επιστολή, με την οποία θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

«Εμείς επεκτείνουμε τη στήριξη αυτή με τα 30 δισ. ευρώ, όμως βάζουμε προϋποθέσεις στις τράπεζες, ακριβώς για να βεβαιωθούμε, ή να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ότι αυτή η ρευστότητα πηγαίνει πράγματι στην αγορά, γιατί αυτός είναι ο λόγος» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024