Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Υπό συνθήκες επείγοντος θα σταλεί εντός των ημερών στα γραφεία των υπουργών της κυβέρνησης το πολυσέλιδο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012-2015 καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει ήδη εγκρίνει τις βασικές προβλέψεις του «μίνι μνημονίου», που προβλέπει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Οι υπουργοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις προτού έλθει στην Αθήνα η τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα την επόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Πέντε υπουργεία θα σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, που επικυρώθηκαν σε ειδική σύσκεψη που έγινε την Κυριακή. Πρόκειται για τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας τα οποία θα αναγκαστούν να περικόψουν δαπάνες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπό συνθήκες επείγοντος θα σταλεί εντός των ημερών στα γραφεία των υπουργών της κυβέρνησης το πολυσέλιδο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012-2015 καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει ήδη εγκρίνει τις βασικές προβλέψεις του «μίνι μνημονίου», που προβλέπει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Οι υπουργοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις προτού έλθει στην Αθήνα η τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα την επόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης –σχεδόν το 1/3 της συνολικής προσαρμογής– θα προέλθει από περικοπές στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Οι πιστώσεις των υπουργείων αυτών ανέρχονται σήμερα σε 36 δισ. ευρώ και στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να μειωθούν στα 29 δισ. ευρώ.

Η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει από το κλείσιμο φορέων, τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, τη συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το ψαλίδισμα επιχορηγήσεων, τη σύνδεση επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στο Δημόσιο και την περιστολή των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων.

Στο σκέλος των εσόδων αναμένεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό συντελεστή και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Οι στόχοι της τετραετίας

Το τελικό προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου εμπεριέχει προτάσεις που υπέβαλαν τα ίδια τα υπουργεία, προτάσεις πολιτικής που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και πρόσθετα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές προβολές και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2015 και αύξηση των εσόδων κατά 7,5 δισ. ευρώ, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2015 να περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Βάσει του υπό κατάρτιση σχεδίου οι δημόσιες δαπάνες θα μειώνονται κατά 3,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την επόμενη τετραετία, ενώ τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονται κατά 1,75 δισ. ευρώ.

Σε απόλυτα νούμερα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να προβλέπει πως οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης θα αντιστοιχούν το 2015 στο 44% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 49,3% του ΑΕΠ σήμερα, ενώ τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να αντιστοιχούν το 2015 στο 43,1% του ΑΕΠ, από 39,8% του ΑΕΠ σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024