Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Στους φοροτεχνικούς η ευθύνη για την ακρίβεια της φορολογικής δήλωσης

Αυξημένη ευθύνη για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων έχουν πλέον οι λογιστές - φοροτεχνικοί. Δεδομένου, δε, ότι βάσει του νόμου 3842/10 οι δηλώσεις των φορολογουμένων θεωρούνται ειλικρινείς, ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε δείγμα υποθέσεων.

Αυξημένη ευθύνη για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων έχουν πλέον οι λογιστές – φοροτεχνικοί.

Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ.Κουσελά με την οποία ρυθμίζονται θέματα υποβολής καταστάσεων από λογιστές – φοροτεχνικούς, προβλέπει πως οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν για τους επιτηδευματίες πελάτες τους αναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμορφώσεως με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και κατάσταση με τις δηλώσεις και τους οφειλόμενους φόρους.

Συγκεκριμένα, με το Ν.3842/10 έχει αλλάξει η φιλοσοφία σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου, αφού πλέον οι δηλώσεις των φορολογουμένων θεωρούνται ειλικρινείς και ο έλεγχος πραγματοποιείται σε δείγμα υποθέσεων που θεσπίζεται με ανάλυση κινδύνου. Στα πλαίσια αυτά οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν πλέον αυξημένη ευθύνη για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων δηλώσεων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις με υπογραφή λογιστή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να απεμπλακούν οι εφορίες, ώστε να επικεντρωθεί όλος ο μηχανισμός στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Συγκεκριμένα, μέχρι και την περυσινή φορολογική δήλωση, υπογραφή λογιστή απαιτούνταν στις περιπτώσεις επιχειρήσεων (βιβλία Β’ κατηγορίας) με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο άνω των 150.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά από τη διαχειριστική περίοδο 2010, ήτοι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν μειωθεί στο 1/3, ήτοι στα 100.000 και 50.000 ευρώ αντιστοίχως. Μάλιστα, υπογραφή λογιστή οφείλουν να έχουν υποχρεωτικά όλες οι δηλώσεις αυτοελέγχου, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθάριστων εσόδων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι λογιστές πρέπει να διασφαλίζουν την ακρίβεια των δηλώσεων και φέρουν ευθύνη για τα στοιχεία που περιλαμβάνει. Σε περίπτωση που εντοπίζονται ανακρίβειες στις δηλώσεις ο φοροτεχνικός θα χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024