Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνητικός συντονισμός για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Κυβερνητικός συντονισμός για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απορρόφησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς αναλαμβάνουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ενεργοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνέστησαν μεικτή επιτροπή στελεχών, η οποία έχει αναλάβει την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τον συντονισμό και την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και την διάθεση των αναγκαίων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών.

Πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απορρόφησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς αναλαμβάνουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιφερειακής Αναπτύξεως και Οικονομικών, ενεργοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ το 2011 σε ποσοστό πάνω από 35%. Σημειώνεται πως το 2010 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανήλθε στο 18%, και αντιστοιχούσε σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2,75 δισ. ευρώ και σε συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημοσία δαπάνη 3,71 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 η ισχνή εκταμίευση πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επηρέασε τον ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και καθυστέρησε την υλοποίηση των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8,5 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους εκταμιεύθηκαν μόλις 255 εκατ. ευρώ, όταν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2010 είχαν εκταμιευθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις οι ηγεσίες των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών συνέστησαν μεικτή επιτροπή στελεχών, η οποία έχει αναλάβει την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τον συντονισμό και την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και την διάθεση των αναγκαίων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών .

Η εν λόγω επιτροπή θα καταρτίζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα απολογιστικές εκθέσεις για την εξέλιξη των προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων τα οποία θα γνωστοποιεί και στην τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024