Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Την πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» εξετάζει η κυβέρνηση

Στην πώληση πακέτου μετοχών, από το 55% που κατέχει συνολικά το Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την επέκταση της σύμβασης με την Hochtief.

Κωστούλας Γεώργιος

Στην πώληση πακέτου μετοχών, από το 55% που κατέχει συνολικά το Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την επέκταση της σύμβασης με την Hochtief.

Την Τετάρτη, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου.

Το ποσοστό που ενδεχομένως πωλήσει η κυβέρνηση ίσως ανέλθει μέχρι και το 20%, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει το Δημόσιο την καταστατική μειοψηφία (33%). Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία ελέγχει το 40% και ο όμιλος Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αφορά σε διάστημα έως 20 έτη. Τα έσοδα εκτιμώνται σε 200 με 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά την επέκταση της σύμβασης θα αποτιμηθεί η αξία του 20% και εν συνεχεία, μέσα στο 2012, θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα διεθνής διαγωνισμός. Η γερμανική εταιρεία, πάντως, ενδιαφέρεται για την απόκτηση αυτού του ποσοστού.

Η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026. Το 2009, τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στα 457 εκατ. ευρώ έναντι 364 εκατ. το 2008, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 264 εκατ. ευρώ έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2008.

Πτώση κατά 15,6% σημείωσε η επιβατική κίνηση στο «Ελ.Βενιζέλος» τους πρώτους δύο μήνες του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010.

Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικών πτήσεων μειώθηκε κατά 27% στους 630.393 επιβάτες, ενώ πολύ μικρότερη (9%) ήταν η μείωση των επιβατών στις διεθνείς πτήσεις, καθώς περιορίστηκαν από τους 1,1 εκατ. στο 1 εκατομμύριο.

Η σύγκριση των στοιχείων για τις εσωτερικές πτήσεις δεν είναι πάντως αξιόπιστη, καθώς το πρώτο δίμηνο του 2010 οι αεροπορικές πτήσεις κυρίως στις γραμμές της Αθήνας με τη βόρεια Ελλάδα είχαν ευνοηθεί από τους αποκλεισμούς στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με τη Θεσσαλονίκη και από τις εκπτώσεις στους ναύλους που έκαναν η Olympic Air και η Aegean Airlines.

Οι συγκυρίες αυτές είχαν ενισχύσει την αεροπορική κίνηση στις εσωτερικές πτήσεις κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του 2010 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024