Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναβάλλονται οι αποφάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρω-στήριξης

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν έως τα τέλη Ιουνίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, για τον τρόπο ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα ληφθούν ούτε αποφάσεις για τη μείωση του επιτοκίου των ιρλανδικών δανείων.

Κωστούλας Γεώργιος

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν έως τα τέλη Ιουνίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, για τον τρόπο ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα κράτη-μέλη αναμένονταν να συμφωνήσουν στη χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί αργότερα φέτος, μαζί με το μόνιμο ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως επισημαίνει το Reuters.

«Η προπαρασκευή της συνθήκης του ESM [σ.σ. ο μόνιμος μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013) και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας του EFSF, για να διασφαλιστεί η πραγματική δανειοδοτική δυνατότητα των 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη-μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν το τέλος του Ιουνίου του 2011», αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.

Η καθυστέρηση οφείλεται κατά ένα μέρος σε πολιτικούς λόγους. Στη Φινλανδία έχει διαλυθεί η Βουλή ενόψει εκλογών και δεν είναι δυνατή η λήψη απόφασης.

Επιπλέον, όμως, χρειάζεται να υπάρξει και καλύτερος συντονισμός για την δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.

Η καθυστέρηση είναι πιθανό να απογοητεύσει τις αγορές, καθώς η Σύνοδος αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή ως μία από τις πλέον καθοριστικές στην ιστορία της ΕΕ, καθώς θα λαμβάνονταν οι απαραίτητες αποφάσεις για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Το ευρώ υποχωρούσε σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό έναντι του δολαρίου μετά τα νέα ότι δεν θα υπάρξει απόφαση.

Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι είναι πιθανό να μην υπάρξουν αποφάσεις ούτε για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ιρλανδίας, η οποία δεν αναμένεται να συναινέσει σε αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, που ζητούν άλλες χώρες όπως η Γερμανία.

«Φοβάμαι ότι η Δευτέρα θα μπορούσε να είναι «μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές», φέρεται να σχολίασε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Σύνοδος θα δώσει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών των αγορών.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς του ηγέτες των «27», ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συνολική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να δοθεί έμφαση στη διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για αυτή τη δέσμη μέτρων έχουν πραγματοποιηθεί εντατικές εργασίες της τελευταίες εβδομάδες και για το λόγο αυτό δηλώνει «βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε γρήγορα στην οριστικοποίησή της το απόγευμα της Πέμπτης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024