Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 165 δισ. ευρώ υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα το κόστος από τον σεισμό στην Ιαπωνία

Στα 165 δισ. ευρώ υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα το κόστος από τον σεισμό στην Ιαπωνία

Το κόστος από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου για την ιαπωνική οικονομία μπορεί να ανέλθει στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4% περίπου του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οκονομίας του κόσμου, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτει, όμως, ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.

Κωστούλας Γεώργιος

Το κόστος από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου για την ιαπωνική οικονομία μπορεί να ανέλθει στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4% περίπου του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οκονομίας του κόσμου, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο, στην τελευταία -εξαμηνιαία- έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού επισημαίνει ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011», σημειώνει και προσθέτει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα, «όταν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι οποίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν πέντε χρόνια, επιταχυνθούν».

Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 86 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2,5% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, οι καταστροφές στην Ιαπωνία μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ασία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος αυτό.

«Στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις θα φανούν κυρίως στον τομέα του εμπορίου», υπογραμμίζουν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα διαμορφωθεί σε 8,2% εφέτος, από 9,6% το 2010.

Για την Κίνα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σε 9% από 10,3% το 2010.

Moody’s: Η Ιαπωνία έχει τα μέσα

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s θεωρεί ότι η ιαπωνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό, αλλά η κυβέρνηση της χώρας έχει τα μέσα δημοσιονομικής και πιστωτικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σε έκθεσή του, ο οίκος αναφέρει πάντως, ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος υποχώρησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

«Αν η ιαπωνική κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειές της να περιορίσει την επέκταση της ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα, μπορεί να ακολουθήσει μία μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αν αυτό συνδυασθεί με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκαλέσει μία μεγάλη καθυστέρηση στην επαναφορά της παραγωγής στα προ του σεισμού επίπεδα, το ΑΕΠ της χώρας στο σύνολο του έτους θα μειωθεί», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Ωστόσο», προστίθεται, «η ιαπωνική κυβέρνηση έχει τα αναγκαία κεφάλαια και την πιστοληπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει την καταστροφή, η οποία μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό στη χώρα, που έγινε το 1995 στο Κόμπε».

Ο οίκος Moody’s επισήμανε ότι αναμένει πως η ιαπωνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάρη εν μέρει στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.

Ο οίκος αναμένει, επίσης, ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στα ιαπωνικά ομόλογα.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ιαπωνική οικονομία έδωσε και ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία δεν πρέπει να προκαλέσουν πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών, αλλά αντίθετα αποτελούν «αγοραστική ευκαιρία».

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ανοικοδόμηση, αλλά το οικονομικό μέλλον της Ιαπωνίας δεν θα αλλάξει. Αν είχα ιαπωνικές μετοχές, σίγουρα δεν θα τις πωλούσα», είπε ο κ. Μπάφετ.

* Στο ποσό των 1,2 δισ. δολαρίων εκτιμά ο αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re ότι θα ανέλθουν οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει σχετικά με τις ζημίες από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ομίλου, «δεν αναμένεται σημαντική οικονομική ζημία» για τον κλάδο ασφάλισης ζωής ή ζημιών, ως αποτέλεσμα της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αν και η κατάσταση παραμένει ρευστή καθιστώντας δυσχερή την ακριβή πρόβλεψη των οικονομικών επιπτώσεων, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024