Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 7ο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. O υπουργός τόνισε πως με τις προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα η εποπτεία θα ασκείται με πιο αντικειμενικά κριτήρια και θα περιορισθεί η συναλλαγή.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων προανήγγειλε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 7ο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

O ίδιος προανήγγειλε επίσης σειρά συγχωνεύσεων και κατάργηση δεκάδων εφοριών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΟΥ, να χρειάζεται 100 το πολύ».

Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Προς ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φοροσύστημα, κορυφαίο παράγοντα για την ανάπτυξη και την ευημερία» εξετάσθηκαν ευρύτερα θέματα φορολογικής πολιτικής και συγκεκριμένα το πώς η φορολογία μπορεί να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στις φοροαπαλλαγές με τον προηγούμενο φορολογικό νόμο, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει και δεύτερο γύρος επανεξέτασης. «Χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία-μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι το οποίο επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι πιο απλό, πιο διαφανές και δίκαιο» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η κατάργηση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων θα δώσει ανάσα σε κάποιους κλάδους και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητά τους. Τέλος, τόνισε πως το κίνημα των αποδείξεων θα αναθερμανθεί και προειδοποίησε με αυστηρές κυρώσεις όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Οι συμμετέχοντες στο Athens Tax Forum 2011 εστίασαν στην ανάγκη αποκατάστασης της ειλικρινούς σχέσης Πολιτείας και επιχειρήσεων προκειμένου από κοινού να εργασθούν για να ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ακόμη, πρότειναν την ενσωμάτωση θεσμών και μέτρων που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σε άλλες χώρες και την κατάργηση μέτρων που διογκώνουν τη γραφειοκρατία χωρίς να καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και ορκωτοί ελεγκτές τάχθηκαν υπέρ των αυστηρών, αλλά δίκαιων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και ζήτησαν εκλογίκευση των ελέγχων με την ελάχιστη δυνατή όχληση για τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στην εξάλειψη των εκβιαστικών φορολογικών συμβιβασμών.

Οι ίδιοι επανέφεραν το αίτημα για κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων – κάτι για το οποίο δεν δήλωσαν αισιόδοξοι- , ενώ υποστήριξαν πως το ποσοστό της προβεβαίωσης, δεν πρέπει να αυξηθεί από το ήδη υψηλό 25 % που είναι σήμερα.

Κάνοντας την κεντρική εισήγηση του φορολογικού συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως με τις προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα η εποπτεία θα ασκείται με πιο αντικειμενικά κριτήρια και θα περιορισθεί η συναλλαγή. Εκτίμησε δε ότι τα φορολογικά πρόστιμα που εφεξής θα βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες θα εισπράττονται με ταχύτερες διαδικασίες καθώς τα δικαστήρια θα δίνουν προτεραιότητα στις εν λόγω υποθέσεις.

Νέα Δημοκρατία: «Ο υπουργός ομολόγησε την αποτυχία του»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο Ι.Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι λειτουργεί σαν «σκιώδης υπουργός του εαυτού του»: «Σαν να μην έχει την ευθύνη επί 18 μήνες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον ίδιο του τον εαυτό και στη δική του φορολογική πολιτική [και] την αξιολόγησε ως άδικη και αναποτελεσματική» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο υπουργός, συνέχισε ο Ι.Βρούτσης, «ομολόγησε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις της ΝΔ για ανυπαρξία φορολογικής πολιτικής (…), μετατόπισε τις ευθύνες για την κατάρρευση των εσόδων και τη μη αποτελεσματική συλλογή της φορολογητέας ύλης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όταν την ίδια στιγμή, έρχεται με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με τρόπο αυθαίρετο να δημιουργήσει «ελεγκτικό μηχανισμό» φίλων και ημετέρων με την πρόφαση της δήθεν επανασύστασης Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών».

«Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ο υπουργός «δεν ανέφερε ούτε λέξη για το χάος που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται αδύνατη, με τραγικές επιπτώσεις στα έσοδα (…) παράλληλα, ανακοίνωσε τον ερχομό του 10ου, στη σειρά, νομοσχέδιου με φορολογικές διατάξεις με το οποίο καταργεί τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τερίμ: «Είμαι σίγουρος πως θα κατακτήσετε το Κύπελλο- Ζητάω συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον»

Ο Φατίχ Τερίμ βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί και αποχαιρέτισε τους παίκτες, λέγοντάς τους ότι είναι σίγουρος ότι θα κάνουν το 2×2 στο τέλος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024