Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έντονο ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές για έρευνες γεωθερμίας

Έντονο ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές για έρευνες γεωθερμίας

Ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ το ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν για την μίσθωση τεσσάρων προς έρευνα περιοχών (στο Δέλτα του Νέστου, στο Δέλτα του Έβρου, στη Σαμοθράκη και στη Χίο), όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού. Η συμμετοχή δε στον διαγωνισμό κάποιων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της γεωθερμίας χαροποιεί ιδιαίτερα το ΥΠΕΚΑ, που εκτιμά ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει «πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια».

Ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ το χρηματικό ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, που διενεργήθηκε την Τετάρτη, για την μίσθωση τεσσάρων προς έρευνα περιοχών (στο Δέλτα του Νέστου, στο Δέλτα του Έβρου, στη Σαμοθράκη και στη Χίο), όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού.

Η συμμετοχή δε στον διαγωνισμό κάποιων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της γεωθερμίας χαροποιεί ιδιαίτερα το ΥΠΕΚΑ, που εκτιμά ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει «πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια», λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μιλά για «πρωτοφανή επιτυχία» σχετικά με την έκβαση του
διαγωνισμού.

Σημειώνει ότι ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και αφορά πεδία στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στη Σαμοθράκη και, τέλος, στην κεντρική και νότια Χίο, όπου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η ιταλική ENEL SA, η ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.

Για τις τέσσερις περιοχές συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι εταιρίες ή κοινοπραξίες. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα τέσσερα πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Μανιάτης, «μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη γεωθερμία, ανοίγει η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου, με συνολικά 18 επενδυτικές προτάσεις για τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία που προκηρύχθηκαν».

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ακόμη ότι στον τομέα της γεωθερμίας η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας.

Εκτιμά δε, από κοινού με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει «πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024