Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η κρατικοδίαιτη οικονομία εξάντλησε τα όριά της, λέει ο Δ.Δασκαλόπουλος

Η κρατικοδίαιτη οικονομία εξάντλησε τα όριά της, λέει ο Δ.Δασκαλόπουλος

Αν η δημόσια διοίκηση απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει το κομματικό κράτος, μπορεί να δείξει το επαγγελματικό και δημιουργικό της πρόσωπο και να συμβάλει στη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο μία ανταγωνιστική Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Κωστούλας Γεώργιος

Αν η δημόσια διοίκηση απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει το κομματικό κράτος, μπορεί να δείξει το επαγγελματικό και δημιουργικό της πρόσωπο και να συμβάλει στη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο μία ανταγωνιστική Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

«Το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά για πελατειακές προσλήψεις χωρίς τέλος, επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα, επιχορηγήσεις χωρίς έλεγχο. Αυτό «το πάρτι» τέλειωσε. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Η κρατικοδίαιτη οικονομία εξάντλησε τα όριά της και έφερε τον τόπο στα όρια της πτώχευσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας με τη συνεπαγόμενη δραματική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και τη διεθνή περιθωριοποίηση της χώρας μας, θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει, ωστόσο στην πράξη η αλλαγή προσκρούει σε ένα ποικιλώνυμο μέτωπο αντίδρασης που επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτα.

«Προσπάθειες αναμφίβολα γίνονται, είναι πολλές και, εν πολλοίς, ειλικρινείς», σημείωσε. «Αλλά, περισσότερες, πιο έντονες και πιο πεισματικές είναι οι προσπάθειες να υπονομευτούν όσες αλλαγές έγιναν, να εμποδιστούν άλλες πριν καλά-καλά ξεκινήσουν, να ακυρωθούν αυτές που προγραμματίζονται για το μέλλον» προσέθεσε.

Ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το τι περισσότερο μπορεί ή πρέπει να κάνει για μας η Ευρώπη, με ή χωρίς το Μνημόνιο, με ή χωρίς τους κοινοτικούς μηχανισμούς στήριξης, η σωτηρία μας, η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο, εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανήγγειλε εξάλλου την ίδρυση Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στη μελέτη καταγράφονται περισσότερες από 300 «επαφές» των επιχειρήσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς, στα στάδια έναρξης, λειτουργίας, ανάπτυξης, μεταβολής και παύσης μιας επιχείρησης.

Πολλές απ’ αυτές κρίνονται αντιπαραγωγικές, για διάφορους λόγους (πολύπλοκη νομοθεσία, προβληματική επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, έλλειψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ.ά.).

«Πληρώνουμε τα λάθη της τελευταίας 25ετίας»

Κατά την παρέμβασή του, ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, είπε ότι «πληρώνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια τα λάθη της προηγούμενης 25ετίας».

Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι για όλα τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας η παγκόσμια αγορά είναι ελλειμματική και παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιστροφή της κατάστασης: ενθάρρυνση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ποιοτικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, κίνητρα για συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών με τις τοπικές επιχειρήσεις, ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, προκήρυξη επενδύσεων για μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Ο γγ Βιομηχανίας Α. Φούρλας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο επιχειρηματίας να ασχολείται με τη δουλειά του και όχι με το κράτος, ενώ ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος Α. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι αντί για κινητοποιήσεις για αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα έπρεπε να γίνονται κινητοποιήσεις για άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι εφικτή η ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης ενώ ανήγγειλε απλοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και ίδρυση ενιαίας αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις και δράσεις για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024